måndag 11 juni 2012

Kustriksvägen

- del 1

I fredags tog vi kustvägen - Fylkesväg 17 - från Bodö söderut. Enligt reklamen "en av världens vackraste resrutter" - och jag är benägen att hålla med.

Ett otroligt dramatiskt landskap - höga, spetsiga berg och djupa fjordar. Däremellan bördiga jordbruksbygder. Vi har sett hus som klamrar sig fast längs sluttningar, svanar som häckar på halvt isbelagda fjällsjöar, nyklippta får på fjällbete och kor som ligger på ängarna och idisslar i godan ro.

Att vi dessutom hade strålande sol och knappt någon vind gjorde ju inte färden sämre....

Vägen slingrar sig fram längs bergskanterna, genom långa tunnlar eller nere längs fjordstränderna. Det är ingen lätt uppgift de haft de som byggt vägar i detta land!


Engenbreen den lägst belägna glaciären på det Europeiska fastlandet.
Denna glaciärarm är en del av Svartisen, Norges näst största glaciär.
(Störst är Jostedalsbreen.)
På väg mot första färjan blev det tvärstopp.
Tur att vi inte hade någon tid att passa.

- och tur att chauffören fick stopp på lastbilen. Det stupar brant till höger.
- och mest tur att han inte blev illa skadad.

Bord och bänkar vid färjeläget - av stål.
Inte särskilt inbjudande. Kanske det var därför ingen satt där....


En gammal vacker gård i till synes väglöst land

Här var full aktivitet - och vi som först trodde gården var öde!

Polcirkeln passerade vi med färjan mellan Jektvik och Kilboghamn
Vi hyrde en fin och bekväm hytte för natten på PolarCamp, Hilstad,
inte långt från färjeläget vid Kilboghamn

Efter en sen kvällspromenad i solskenet smakade
det gott med ost och ett glas rött.

10 kommentarer:

 1. Vilka fantastiska bilder från ett underbart landskap! Jag älskar Norge och dess skiftande natur och upplevelser. Den vägen har jag åkt för ett par år sen...roligt att se dina bilder därifrån.

  SvaraRadera
 2. Det är inte riktigt, riktigt rättvist att du får vara där jag allra helst vill vara i hela världen - Norge. Så oootroooligt vackert överallt och så tar ju du så fina bilder också! Arbetar du för www.visitnorge.com? Om inte, så borde du göra det. Fantastiskt!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 3. Skulle in på din triss men fastnade i dina ljuvliga foton här! Ibland undrar man varför man reser så långt när paradiset finns så nära - skulle väl vara för vädret då ...

  SvaraRadera
 4. Vilka underbara bilder från Norge!
  Nu ska jag snart dit jag också.

  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 5. Vackert...så oerhört vackert...!! Å tänk, detta är vår natur, alldeles gratis att avnjuta, men att förvalta väl...Någon gång i livet hoppas jag att jag får göra en liknande resa, och att jag är laddad med flera minneskort också...
  Tur hade han, chauffören. Det kunde ha gått mycket värre, även om bilen ser illa tilltygad ut.
  Kram kram

  SvaraRadera
 6. Nog är det vackert alltid. jag har rest en del i Norge och större delarna av landet har sin charm och sina hisnande vyer. Har man inte varit där så har man missat något.
  Tack för trippen för någon resa dit blir det inte i sommar. Den ska fyllas av barn barnen men nästa år finns det med på sambons och min göra lista
  Kram

  SvaraRadera
 7. Who vilka underbara bilder. Norge är så fantastiskt. Jag har en bror uppe i Trondheim o jag bara älskar de gånger man ta sig över till detta fantastiska land med sin gästvänliga innvånare:)

  Blir allt lite avis på Er resa:)

  KRAMIZ

  SvaraRadera
 8. Ni verkar då ha en sån tur med vädret på era resor i vårt vackra grannland. En glaciär hade jag gärna velat besöka, på så där lite lagom betryggande avstånd. Det är lite hissnade att tänka på hur gammal isen är när den till slut återvänder till havet. Nu ska jag kika på min Norgekarta var Hilstad ligger och till kvällen, när gubben bilar upp till Kiruna, kanske jag tar fram lite ost och vin i min ensamhet, för det där såg riktigt gott ut.

  SvaraRadera
 9. Fantastisk natur och fantastiska bilder.. Vilken härlig tur du varit på..

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 10. Vilken otroligt härlig och vacker tur!! Den skulle jag också vilja åka nån gång...måste genast titta på kartan var det ligger :)

  SvaraRadera