tisdag 18 september 2012

De´ e´ mycke´ nu....

Att jobba hela dagar och hinna med att skörda i trädgården och dessutom ta vara på godsakerna är ett pussel som inte är så lätt att få ihop. Det gäller att inte sjunka för djupt ner i TV-fåtöljen......

Dagens resultat blev en balja härliga, röda krusbär. Skördade i sista momangen innan frosten och övermognad gör att de rasar av busken av sig själva. Snoppas och fryses i burkar för kommande goda smoothies eller rårörd sylt.

Och så har jag kokat en stor gryta ingefärsmarmelad av en bråkdel av de äpplen jag plockat. Ingefära är en av mina favoritkryddor. Förutom den ljuvliga smaken så är den ju nyttig också. I kombination med äpplen borde det ju vara rena dunderkuren!!

Ingefärsmarmelad med sting

150 g färsk ingefära
5 gröna äpplen

6 dl syltsocker 500 g (jag tog 350 g, vill inte ha marmeladen så söt)
5 dl vatten


Skala den färska ingefäran och finhacka den i matberedare. Skala, kärna ur och finhacka äpplena. Lägg dom i kallt vatten så de inte mörknar.

Koka ingefäran i vattnet ca 5 minuter, Låt rinna av i sil, spara vattnet. Blanda ingefära, äppelhack och socker i en tjockbottnad kastrull. Häll på vattnet och låt koka kraftigt i 20-30 minuter. Passa mot slutet så det inte bränns. Gör marmeladprovet.
Ta kastrullen från värmen och skumma väl. Häll upp på rena, varma glasburkar.

Ingefärsgubben redo att smaksätta marmeladen

Silva och Transparent blanche - i mängder....
Kanske man skulle annonsera ut på Blocket??
Gratis mot avhämtning.....

Rallarrosen - så vacker när den blommar,
men höstfärgerna går inte av för hackor de heller!

4 kommentarer:

  1. Oj så mycket äpplen du ha skulle gärna komma och hämta men lite lång väg ,kul gubbe ,kram Nette

    SvaraRadera
  2. Visst är det härligt att få fylla frys och skafferi med som vi skördat själva. Jag gillar oxå ingefära, dricker ingefärs te varje morgon. Det är en riktigt hälsodryck med honung i.

    SvaraRadera
  3. Vilka underbara bilder från ditt stök och rallarrosen skäms inte alls för sig.

    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
  4. De e mycke nu! Och man vill så gärna.
    Själv kokade jag plommonmarmelad med ingefärasmak

    Har läst om att det finns hemsidor för frukt!

    margareta

    SvaraRadera