söndag 20 oktober 2019

Broar

Idag har det varit en fantastisk höstdag här i Norrbotten. Någon minusgrad, strålande sol, blå himmel, vindstilla. Krispigt som det bara kan vara på hösten. Högt i tak. Det blev en lång promenad under förmiddagen. Broarna runt blev det, vilket jag inte har gjort på ett tag. Och se - där kom inspirationen till tema båge, som är veckans ord hos Sanna med bloggen Gemsweeklyphotochallenge

Vi har ett par fina gamla broar i Boden som renoverats under senare tid och dessutom ljussatts så vackert. Den bro jag förevigade idag - för vilken gång i ordningen vet jag inte - är Hedenbron, som byggdes 1912. Länets äldsta fackverksbro. Används som gång- och cykelbro av försvaret numera. Målades om och försågs med belysning 2013. Visst kan väl denna bro leva upp till kravet att representera en båge - eller två  - där den speglar sig i Luleälven.


Intressant det där med broar. Kunde inte låta bli att googla. Bågbro finns det ju något som heter också. Där dök jag ner i mitt djupa arkiv från i våras och hittade en historisk sådan. Bron över floden Neretva i Mostar i Bosnien-Hercegovina. På den första bilden ser man den lilla bron som gjordes först för att testa konstruktionen. Den stora bron - Stari Most byggd på 1500-talet - förstördes under Bosnienkriget 1993 men har med hjälp av donationer från flera länder byggts upp igen enligt samma metod. Stor turistmagnet.Karlsbron i Prag byggd 1357 är ju också en stor turistmagnet. Intressant att ströva på och se på statyer, konstnärer, försäljare och trängas med människor från jordens alla hörn. På avstånd ser man de vackra valven som bron består av.


15 kommentarer:

 1. Jag har promenerat på Karlsbron i Prag, men dina andra broar är okända för mig.
  Ha en fin ny höstvecka!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 2. Den här gången var du verkligen snabb, rentav först med ditt bidrag:-)
  Bilden på din fackverksbro är helt fantastisk, den är helt enkelt perfekt - ja både bilden och bron.
  Kul med internationella inslag till båge också. Bron i Mostar minns jag mycket väl när den förstördes. Så fint att den återuppbyggts med samma metod. Å tänk att Karlsbron fortfarande är going strong. Undrar om broarna som byggs nuförtiden kommer att klara sig lika länge. Är osäker där...
  Vilket toppen bidrag!

  SvaraRadera
 3. Unika broar alla på sitt sätt. Intressant att få ta del av de gamla broarna. Har inte varit på någon av dessa. Men vem vet i framtiden.... :-)
  Alla tre broarna lika vackra fast på sitt sätt. Kan inte välja ut någon som skulle vara finare än den andra.
  Den översta bron i Boden sticker kanske ut lite mer på grund av den vackra speglingen av brobågen ner i vattnet som ju gör att det blir dubbla bågar och broar. :-)
  Önskar dig en ny fin vecka !

  SvaraRadera
 4. Som mycket nära vän till Associera så blir jag förtjust i din tolkning, du börjar med broar och så händer det .... beppans allahandas redaktör både ser, känner och knäpper ;-)

  SvaraRadera
 5. Din första bild är otroligt vacker, den bågformiga bron som speglar sig så fint i Luleälven! Så ren och fin i linjerna! Intressant med broar, de är ofta tacksamma fotoobjekt
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Heisann, broer har alltid fascinert meg, tenke sogar på å utdanne meg til broingeniør! Jeg har spasert over Karlsbroa mange ganger, men det er en stund siden jeg var i Praha nå. Moster kom jeg aldri til mens vi var i Kroatia til tross for at jeg hadde tatt vare på en gammel brosjyre med bilder av broa, fra før krigen og den ble ødelagt. Og ikke visste jeg at det var to! Smart å prøve seg i mindre skala først!
  Det første bildet har en bro som mest kan minne om et kunstverk. Vakker!

  SvaraRadera
 7. Vilken suverän tolkning av veckans temaord. Vackra broar som du fotograferat så fint. Karlsbron känner jag väl igen och har bott vid den ett par gånger.Men de övriga var välkomna nytillskott på bro och bågfronten.

  SvaraRadera
 8. Ååå jag bara älskar dessa gamla stenbroar med sin fina valv. Fast första bilden är också pampig. Himla fin tolkning=)

  SvaraRadera
 9. Broar är så bra bågar att ta sig över på.
  Dina bilder är magiska och stenbroar är det absolut något speciellt med.
  Mycket bra bågar och bågförfattarinna! Tack säger Karin

  SvaraRadera
 10. Vilka vackra broar i olika bågformer!

  SvaraRadera
 11. Den översta bågbron är ju för läcker, fotad i rätt ögonblick, vindstilla o solen står högt. Stenbroar påminner om sagan om bockarna Bruse, jag såg dem alltid stå vid en stenbro när jag hörde sagan. Härliga bågar hos dig!

  SvaraRadera
 12. Åhh, så fin dag det ser ut att ha varit i söndags!! Hos oss var det evigheter sen vi hade en strålande, solig dag. Det regnar en massa och solen kan vi skymta någon stund ibland men inte särskilt länge. Den första bilden är helt underbar!! Älskar bilder med så fina speglingar och den blå himlen bakom gör den otrolig!

  SvaraRadera
 13. Första bilden på Bodens bro med speglingarna är vacker. Sedan stenbroarna med sina bågar är också vackra. Karlsbron har vi ocksåg gått över för ett antal år sedan.

  SvaraRadera
 14. Hedenbron är välfotograferad men det är inte fel för den är vacker. Lika är väl de andra men de har jag själv aldrig fotograferat eller sett irl då jag inte besökt dessa platser. Sambo har försökt att få med mig till Prag så det blir väl så småningom, han gillade verkligen staden när han var dit för något år sedan. Härliga bilder.

  SvaraRadera
 15. Fantastisk spegling i första bilden. Gillar hur du lagt kompositionen i näst sista bilden, ögat följer flodkröken.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.