fredag 4 oktober 2019

Längs Piteälven

Igår gjorde vi en härlig höstlig tur längs Piteälven i vår grannkommun. Körde via vackra Älvsbyn där första stoppet blev vid åsynen av åkrar med mängder av "traktorägg" som kontrasterade mot den ännu gröna åkern och höstfärgerna i bakgrunden - som stora hagelkorn.


Storforsen nästa med det vackra kapellet vid hotellet. Forsen som altartavla. Enkelt, stilrent och så stämningsfullt.

Gick längs den fint spångade dånande forsen. Mäktig trots att det inte är vårflod. Ännu mustiga höstfärger på omgivande vegetation trots att vindarna tyvärr redan har glesat ut lövverket. Härligt med många grillplatser och tillgång till torr ved. 


Nästa stopp Benbryteforsen - en bit norr om Storforsen. Samma älv men här mycket djupare och smalare fåra. Och lägre fallhöjd.


På väg hemåt blev det en tur in i Vidsel där hjärtat på sandbanken värmer inombords och vidare längs södra sidan av älven och stopp vid den sista forsen - Fällfors. Lillasyster om man jämför med vilda Storforsen. Men vackert ställe att stanna på. Fint ordnat med grillplatser och fiskemöjligheter.För övrigt har jag blandade känslor inför hösten. Så vackert med alla färger. Skördetid. Hög och klar luft. Men också väldigt vemodigt att säga adjö till sommaren och växtsäsongen. Vet ju vad som väntar - mörker, snö och kyla. Inte min grej. Och värre blir det med åren.
Blanda är veckans utmaning hos Sanna med bloggen Gemsweeklyphotochallenge

9 kommentarer:

 1. Så vackra bilder från din del av vårt avlånga land. Storforsen gjorde vi ett besök vid när jag var med på bussresan till Höga Kusten.
  Jag har ungefär samma känslor som du när det gäller hösten. Det är vemodigt!
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 2. Vilket fint hjärta där på brinken! Jag har med åren blivit en liten frusen gumma, som en rugguggla, o det är egentligen det värsta med kylan som nu nalkas. Annars gillar jag hösten men den vackra perioden med hög klar luft och vackra färger går ju över snabbare än man hinner blinka! Och november blir väl ingen människa glad av. Eller mörkret...Men vi måste väl uppleva den ytterligheten för att verkligen kunna njuta när dagarna åter blir längre. Så vackra foton du bidrar med. Trevlig helg

  SvaraRadera
 3. Fina höstbilder. Så långt hösten har kommit hos dig!

  svar: Ja, syftet kan man verkligen undra över. Och vad gjorde de på Nationalmuseum?!

  SvaraRadera
 4. Så mäktiga och vackra blandade bilder du delat med dig av. Jag bara njuter av dem. Jag håller med dig om vemodigheten inför höst och vinter. Jag känner likadant som du beskriver angående de kommande årstiden. Och inte blir det bättre med åren, tvärtom. Jag vill helst bara ha våren och sommaren men ok hösten kan jag stå ut med.
  Önskar dig en TREVLIG HELG !

  SvaraRadera
 5. Vilken underbart vacker bildkavalkad. Verkligen totalt olika "landskap" som förmedlar olika höstar, om du förstår vad jag menar. Färgerna hos dig är så starka och intensiva, mycket mera så än här.
  Precis som du är jag ingen höst- och vintermänniska. Frös som en hud idag, då termometern visade ynka tre plusgrader, och värre lär det bli.

  SvaraRadera
 6. Väldigt vackra och blandade bilder från er tur. Och jag förstår dina blandade känslor inför hösten. Jag tycker om hösten i början till mitten av oktober. Men sedan kan jag avstå och gör det också. Gör som flyttfåglarna. Tar en tur till vår spanska sommarstuga.

  SvaraRadera
 7. Underbara bilder, en riktigt fin blandning! Storforsen upplevde jag på sommaren, kan ha varit 2006 då jag bodde i Skellefteå från 2002 tills 2018. Jag är höst och vintermänniska, våren är läcker och sommaren hör till. Gillar när allt går i vila för en stund för det kommer ju åter med full kraft. Så olika det kan vara för oss människor.
  Må gott!

  SvaraRadera
 8. Jättefina höstvyer, att det kallades traktorägg hade jag ingen aning om.

  SvaraRadera
 9. Jag har också sett "traktoräggen" och tänkt att de där kan bli en bra bild. :-)

  Så vackra bilder från er rundresa. Jag hade gärna gjort densamma en vacker höstdag. :-)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.