fredag 18 oktober 2019

Ren stad

Sanna med bloggen Gemsweeklyphotochallenge utmanar oss denna vecka på temat ren. Googlar men på synonymer till ordet ren får man fram mängder av betydelser. Det kan inte vara lätt att lära sig Svenska... Vingklippt som jag är just nu blir det till att dyka ner i de djupa fotoarkiven för illustration till temat.

Jag och min man reser rätt mycket. Gillar att uppleva olika delar av världen. Sol och värme är trevligt förstås. Men också att strosa omkring i städer, se olika arkitekturer - gamla som nya, äta lokal mat och ta del av olika länders kultur.

Som turist är det alltid positivt att besöka platser där renhållingen sköts väl. Den stad jag kom att tänka på först var Singapore, en mycket ren stad eller egentligen en stat jag besökt ett par gånger. Första gången 1988 och andra gången 2016.

Det har hänt massor under dessa år i staden, men ren, det var den då och är fortfarande. Det finns inte ett skräp på gatorna i de centrala delarna. Inte en fimp. Inte ett tuggummi eller en hög hundbajs. Golvet i baren på Raffles ska vi inte tala om.....

Gardens by the bay - ett givet besöksmål. T o m min man, som inte på långt när är lika trädgådsintresserad som jag, var imponerad. Parkområdet är enormt och gratis att ströva runt i.
De stora konstgjorda träden består av mängder av orkideer, ananasväxter, ormbunkar och andra tropiska blommor. Man kan åka hiss upp i dessa och gå längs lederna som förbinder dem. Intill ligger två enorma kupoler i Globen-modell - Cloud Forest och Flower Dome. Till dessa - och om man vill ta hissen upp i de konstgjorda träden - får man betala inträde. Väl värt pengarna.

Vy från regnsskogskupolen - Cloud Forest - där man går längs slingrande leder på olika nivåer och får njuta av växtlighet från tropiska högländer och världens högsta inomhusvattenfall.


Del av Flower Dome där man återskapat ett svalt och torrt Medelhavsklimat och fyllt med växter från hela världen.

Hotellet Marina Bay Sands i bakgrunden byggt som ett skepp på pålar- nr 1 i listan på lyxhotell i staden. Överst - på 57:e våningen - finns pool och restaurang. 

Raffles är ett gammalt välkänt hotell. Numera totalrenoverat men man har behållit den gamla stilen. 

Det Raffles kanske mest är känt för är sin Long Bar och drinken Singapore Sling. Till denna eller annat drickbart får man jordnötter som man själv skalar. Skalet slängs på golvet enligt gammal tradition.

Man kan uppleva staden från sätet i en cykelrickshaw

Annorlunda arkitektur

Kvällsutsikt från vårt hotell. 

20 kommentarer:

 1. Fantastisk fin tolkning - så roligt följa med i bilderna och texten - REN glädje och en liten resa blev det ju för mig med - tusen tack beppan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En ren fröjd att strosa längs rena gator!

   Radera
 2. Så vackra bilder från Singpore och vilken trevlig tolkning av temat.
  Förr, när man var ute och reste i t ex medelhavsområdet, kunde man tycka att i Sverige är det allt bra rent och fint, jämfört med det man sett under resan, men så är det tyvärr inte längre. Hur har det kunnat bli så? Folk kastar vad som helst, var som helst, för att inte tala om alla fimpar som ligger överallt.
  Hoppas du får en fin helg!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa tycker visst att det är coolt att kasta skräp där det inte ska vara. Våga göra tvärtom liksom. Rökare har visst uppfattningen att det är ok att fimpa var som helst. Kostar oss skattebetalare massor att städa bort varje år.
   Vet inte om det hjälper att införa böter - någon ska ju följa upp brotten också.
   Men i Singapore har man lyckats!

   Radera
 3. Så trevligt att få se lite mer av Singapore. Har nog bara bytt plan där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väl värt mer än ett byte på flygplatsen!

   Radera
 4. Åååååh, vilket fint inlägg till temat. Följde en bloggare i många år. Hon är ursprungligen från Karlstad men bodde långa perioder i Singapore där hennes man jobbade. Lusläste varje inlägg. Den staden/staten är verkligen ren och otroligt spännande.
  Förresten är tuggummi förbjudet där, och man får endast röka 500 meter från närmaste bebyggelse. Det sistnämnda lär nog vara omöjligt med tanke på landets yta och tajta bebyggelse...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Singapore är verkligen speciellt. Särskilt för att vara i Asien.
   Jag följde också den bloggen. Minns inte titeln.
   Det där med rökning är ju knepigt. Våra nya lagar
   är ju inte precis enkla att följa upp.

   Radera
 5. Ja, Singapore lever upp till sitt rykte som en ren stad! Vilken fin bildkavalkad du visar, kul att få återuppleva staden.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan inte tro att det är mitt i Asien....

   Radera
 6. Tack för att du delade med dig av alla underbara bilder från staden. Vilken underbar kvällsvy du hade ! Blev ressugen :-) Och trädgårdar är alltid lika intressanta. En otroligt fin tolkning.
  Trevlig helg ! / Marie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi bodde verkligen fint med en fantastisk utsikt.
   På kvällarna bjöds vi på ljusshow från området vid Gardens by the bay.

   Radera
 7. WOW! Fantastiska bilder från en fantastisk stad! Såå roligt att få se!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen en fantastisk stad. Kul att se allt som hänt efter 28 år....

   Radera
 8. Underbart inlägg till temat och jag hade inge aning om att Singapore är en så ren stad. Har nog aldrig tänkt särskilt på den staden men jag blir lite sugen att åka dit efter dina bilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väl värt ett besök. Det finns så mycket att uppleva i Singapore.

   Radera
 9. Vilka fantastiska byggnader och nattbilden blev jätteläcker.

  SvaraRadera
 10. Wow för Singapore! Blir väldigt imponerad, av arkitekturen och den maffigaste av trädgårdar! Såg man renhållningsarbetare i stadsbilden eller hur lyckas de hålla så rent? Minns när jag var i USA för en massa år sedan, det var första gången jag såg att man bötfälldes för nedskräpning, man såg gatusopare som sprayade på tuggummikladd på gatorna överallt. jag var så impad av den rena miljön. En helt vit fläck på min karta är Singapore. Blev allt nyfiken på mer...

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.