tisdag 5 januari 2010

Dispens

Utmaning 5 i Skrivpuff

- Ät! Barska kökstanten Karin stod bakom henne med bister min.

Ellen satt med sin tallrik grönsakssoppa framför sig. Den var gjord på mjölk. Det värsta hon visste. Kinkig med maten var hon sannerligen inte. Det mesta smakade gott. Hennes mor var en konstnär i köket. Kunde göra de mest vardagliga rätter till riktiga festmåltider. Till och med de beniga gäddorna var himmelskt goda med pepparrotssås till. Grönsaker fanns alltid därhemma, fast det inte var så vanligt på den tiden.

Den här soppan gick bara inte ner hur hon än försökte. Lunchrasten var snart slut och alla klasskompisarna var för länge sedan ute och spelade kula. Hon kände efter i fickan. Jo - där låg alla hennes kulor. Arton stycken. Fyra av dem hade hon vunnit på förmiddagsrasten. Eländiga soppa.

Hon gjorde ett sista tappert försök att få in en sked i munnen - utan att titta på den och försökte samtidigt täppa till luktsinnet. Lika snabbt som hon svalde så kom allt upp igen. På tallriken.

Hon tittade bakåt. Jodå, Karin var kvar. Med samma uppsyn. Ingen nåd där inte. Det var äta som gällde, vad som än hamnade på tallriken. En omöjlig uppgift. Tårarna började rinna utför Ellens kinder.

Då uppenbarade sig hennes lärare i dörren. Han hade iakttagit scenen en stund och nu hade han sett nog.

- Nej Karin - så får det inte gå till!! Nu tar du genast bort den där tallriken och släpper iväg flickstackaren.

Ellen tog trapporna upp från matsalen i två språng.

5 kommentarer:

 1. Oj vad bra du får fram utsattheten och sårbarheten hos barnet, vilken tur att det finns olika sorts vuxna! Känner igen skolmatssalssituationen och i min mun minns jag plötsligt den avskyvärda smaken av sillbullar med korintsås.

  SvaraRadera
 2. Ohh vad jag känner igen mig, fast i mitt fall handlade det, precis som för Margareta, om fiskbullar från burk. Mycket bra och målande beskrivet.

  SvaraRadera
 3. Mycket bra beskrivet!
  I mitt fall handlade det om sill som SKULLE ätas upp.
  Jag tvingade i mig den äckliga fisken och smet sedan snabbt iväg.

  SvaraRadera
 4. Hej! Jag håller med föregående kommenterare, bra beskrivning! Alla som ätit i skolmatsalen har kan nog känna igen sig. Huh. Vet du, en gång kom min risgrynsgröt upp i tallriken i skolan!

  SvaraRadera
 5. Jättebra text! Har också tråkiga minnen från skolmatsalen, eller bamba som vi säger i Göteborg :)
  Känner med den stackars flickan.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.