lördag 2 januari 2010

Utvald

Utmaning 2 i skrivpuff

Leiah hade just fyllt 15 år den sommaren. Hon hade fått följa med sin morbror till London för att hälsa på sin älskade kusin Asya på lovet. Så spännande att resa så långt dessutom. Hon som knappt hade varit utanför byns gränser. Åh vad hon hade längtat!

Tiden hos släktingarna i storstaden hade blivit precis så underbar som hon fantiserat om. Dagarna fylldes med upptäcksfärder av alla de slag. Ena dagen var det ett spännande museum. Nästa dag djurparken. Åka dubbeldäckare och tunnelbana var bara det ett äventyr. Så mycket det fanns att se! Inte i sin vildaste fantasi hade hon kunnat föreställa sig detta. Kanske roligast av allt – Tivolit. Hisnande färder i berg- och dalbanan, svänggungan, flygande tunnan – hon kunde åka hur många gånger som helst.

I grannhuset bodde det en trevlig familj med flera ungdomar. Leiah och Asya träffade dessa flera gånger. Båda familjerna spelade ofta roliga spel ute på gräsmattan tillsammans, lyssnade på musik eller bara satt och pratade. En dag åkte familjerna på picknick tillsammans till ett underbart vackert ställe längs floden. Leiah pratade särskilt mycket med Sona under båtfärden. Han var 18 år och skulle börja utbilda sig till läkare till hösten. Precis det som Leiah drömde om att göra. De båda ungdomarna hade mer gemensamt visade det sig – intresse för medmänniskor, musiksmak, djur och natur. Och så hade han så snälla ögon….

Veckorna bara rusade iväg och det var dags för Leiah att vända hemåt igen. Dagen innan avfärden ringde hennes far och sade att han hade något spännande att berätta för henne. Hon ville förstås genast veta vad det var, men nej – hon fick allt bärga sig tills hon var hemma.

På kvällen kom grannfamiljen för att säga adjö – Sonas syster hade tagit en del foton under picknicken och nu fick Leiah en inramad bild från båtfärden som minne. Hela det glada sällskapet var med på bilden. För Leiah var det förstås viktigast att en särskild person var med….

När hon packade ner fotot vände hon upp baksidan. Där stod skrivet i ena hörnan med en sirlig, vacker handstil: Kom snart tillbaka! S.

Leiahs föräldrar väntade på henne på flygplatsen. När de satt sig i bilen sade fadern att nu skulle hon få höra den spännande nyheten. Leiah hann tänka att det kanske handlade om hennes utbildning. Hon som önskade så hett att få läsa till läkare. Hade fadern äntligen veknat?

- ”Du ska gifta dig nästa månad! En barndomskamrat till mig kom hem till oss och bad om din hand och jag svarade givetvis ja. Du ska flytta hem till honom. Bättre kan du inte få det. Han har gott om pengar, många kor och flera fruar. Du blir den yngsta………. ”

Leiah svimmade.

1 kommentar:

  1. Stackars Leiha. Så jävligt att behandla sina döttrar på det viset.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.