måndag 30 december 2013

Summering

Så här i den sista skälvande stunden av år 2013 är det väl dags att göra en summering av året som gått. Ett härligt år på många sätt!

Januari - Februari - Mars
Kalla januari - på hemmaplan i Boden. Hade turen att få se en lappuggla under en fotosafari i omgivningarna. Tyvärr fel objektiv för att komma riktigt nära - men vi studerade varandra en bra stund. Köpte sedan en tubkikare som vi har stor glädje av. Besökte Jokkmokks marknad - förstås. Det hör till. Inte så kallt som året innan, då det var -42 isande grader. Fotosafari igen - studerade guldfloden som rann under Sundsbron. Äkta hälften firade jämna år - och jag gjorde min sista arbetsdag på stadshuset. 


April - Maj - Juni
På heltid i Norska Bodö. Mäktiga Saltströmmen lockar - både sommar som vinter. Dit blir det många turer. Tillbringade en fantastisk långhelg på ön Lovund en bit söderut längs kusten. Tillhåll för hundratals Lunnefåglar - och rovfåglar. Vilken upplevelse! 
Svanar och gäss i mängder såg vi också i Alvik på fälten, där de mellanlandar på väg till fjällen för att häcka.
Firade 17:e maj som sig bör. Och tog en tur norrut till Tromsö med Hurtigruten. En underbar båtresa i strålande sol och ett nästan vindstilla hav. Tänk att vi har sådan tur på våra utfärder!!

På hemmaplan och hade turen att få vara med om kosläpp i Heden. Härligt att se de glada kossorna. Det blev några vändor till plantskolan för att fylla rabatterna. Hann inte driva upp sommarblommorna själv.
Midsommar firades ordentligt med tillverkning av midsommarstång och så dansade vi små grodorna.Juli - Augusti - September
Mötet med våra UNMOGIP-vänner på Bornholm var en höjdare - som vanligt. Vi som var i Indien och Pakistan i FN-tjänst - eller som anhörig  - 1988-1989 träffas vartannat år på olika ställen i Skandinavien. Rekordstort deltagande detta år - vi var runt 90 personer som slöt upp under en långhelg på den vackra Danska ön. Det enda smolket i bägaren var vädret....
Sommarveckorna hemma i Boden rusade iväg. Särskilt som vi drog iväg till Lidingö för att hämta hem en för oss ny båt. Detta köp visade sig bli en riktig höjdare - i kombination med många kanonfina dagar i Bodö på havet. Fiskelyckan var god. Särskilt för somliga. Jag säger inte vem som fick största sejen...
En härlig tur med Hurtigbåt till Fleinvaer och skaldjursbuffé var också en av höjdarupplevelserna denna period. Skogen var full av ljuvliga lingon. Och så besökte vi Arvidsjaur. Fick en guidad tur i Lappstan och jag provade på att skjuta med pilbåge. 


Oktober - November - December
I sista momangen innan snön kom gick vi upp på Keiservarden i strålande sol. Luften var så klar att vi såg ända till Lofoten och ögrupperna Röst och Vaeröy. Tjusigt! Tillbringade en härlig helg uppe på Trollhaugen i en stuga - där man tände på Sankt Hans-brasan (Midsommarbrasan) som inte eldats tidigare p g a regn och rusk. 
I gråa ruggiga November drog vi iväg en långhelg till England. En höjdare med besök på ett par olika håll, hos människor som betyder mycket för mig. 
Tillbaka i Bodö igen - och borta var snön. Vädret varierar verkligen där. Ena stunden kan det vara strålande sol - och nästa snöstorrm....
Besökte julmarknaden i Bodens kyrkstugor. Så stämningsfullt med de vackra stugorna inbäddade i vit julesnö. Och så fick fotoklubbens medlemmar möjligheten att fota den gamla Lundagårdsskolan, som snart ska rivas. Skoj att få vara med och dokumentera den anrika byggnaden.


Önskar alla bloggvänner ett riktigt
Gott Nytt År

19 kommentarer:

 1. Vilken härlig bildkavalkad med text så jag riktigt kan tänka mig in i era äventyr,
  och just många äventyr har ni haft detta år.

  Hoppas ni får en trevlig afton och Gott Nytt År.

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
 2. Hej där, verkligen en snyggt sammanställd årskrönika i både bild och text.
  Ett riktigt Gott Nytt År önskar jag dig och de dina.
  Monica

  SvaraRadera
 3. Ett händelserikt år och häftiga bilder!

  GOTT NYTT ÅR!
  :-)

  SvaraRadera
 4. Tack för din jättetrevliga summeringen av ditt 2013.
  Ett Gott Nytt År 2014 önskar jag dig och de dina!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 5. Vilken härlig summering av året. Det får mig att känna hopp om att det nya året kommer och med det nya upplevelser. Det behövs här hos oss som har upplevt en jul med skridskobana och utan snö. Fy bubblan så tråkigt. Nu ser vi framåt och nästa jul sak det vara snö
  Gott nytt år på dig
  Kram

  SvaraRadera
 6. Helt fantastiska bilder och vilket år !! Så snyggt du summerat och tänk vilka minnen att se tillbaka på om några år. Sånt här är guld värt tycker jag och du har verkligen gjort det så himla bra både i ord och bild. Ska tänka över att skapa något liknande. Med kameran kan ju så mycket förevigas som man annars lätt glömmer bort.
  Önskar dig ett Riktigt Gott Nytt År och en trevlig nyårskväll från Malta.

  SvaraRadera
 7. Vilka vackra bilder som får avrunda 2013! Nu ser vi med spänning fram emot 2014 och vad det kan ha att erbjuda, både i livet och genom kameralinsen...
  Önskar dej ett riktigt Gott Nytt År!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 8. Härliga bilder till din årssammanfattning. Jag önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 9. Vilken fin bildkavalkad, det var jätteroligt att både läsa och titta på bilderna och följa ert år! Hoppas det blir lika fint framöver och många år därtill!
  Ett riktigt Gott Nytt År!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 10. Först... tack för dina ord hos mig...
  Vilket fantastiskt år ni har haft däruppe i norr! Så kul att få följa med genom alla härliga bilder!
  Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!
  Kram

  SvaraRadera
 11. God fortsättning och tack för alla vackra bilder du visat oss under året. Vi ser fram emot ett helt gäng med nya 2014.
  Kramen.

  SvaraRadera
 12. Perfekt sammansställning av året som varit. Dessutom verkar det ha varit ett positivt år för dig och de dina, så som man önskar att det ska vara. Må det nya året fortsätta så.
  Jag sitter här och tänker att så kul det skulle vara om vi kunde stråla samman någonstans under året som kommer, du och jag och M. På en fotovänlig plats som ligger någonstan lagom långt från vardera hållet. Vad sägs?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore ju en höjdare! Lättare när jag nu snart på heltid kommer att befinna
   mig på den Svenska sidan av gränsen...

   Radera
 13. snygg tillbaka blick stiliga bilder. gott nytt år kram på er

  SvaraRadera
 14. Roligt att se hur du går igenom hela året med dina fina bilder, gott nytt år!

  SvaraRadera
 15. Gillar den årssummeringen med härliga bilder ! Åsså lärde jag mig nå't nytt om dig: att du gjort FN-tjänst.

  SvaraRadera
 16. Tack för titten på årskavalkaden! Även om jag har varit med dig större delen av året, så är det minnet.....
  God Fortsättning!
  Kram Karin

  SvaraRadera