onsdag 30 december 2009

Vinskinka

Idag har vi njutit av ännu en traditionell julrätt, som min matintresserade mamma lanserade för många år sedan. När det bara finns en liten snutt kvar av julskinkan så blir den till huvudingrediens i en supergod gratäng.



För 4 personer:
8 - 10 st ½ cm-tjocka skivor skinka, ca 4 hg
6 - 8 stora, färska champinjoner
3 dl vispgrädde
3-4 msk chilisås
½ dl torr sherry (eller vitt vin)

Bräck skinkan hastigt och lägg skivorna löst vikta i en smord gratängform. Skiva champinjonerna, stek dem lätt och lägg ovanpå skinkan i formen. Vispa grädden och blanda med chilisås och sherry.

Bred gräddskummet över skinka och svamp och sätt in formen i mitten av en 225 grader varm ugn ca 20 minuter eller tills ytan blivit gyllenbrun.

Servera med pressad potatis.

Hos oss blir det en julrätt, men man kan ju ta Bayonneskinka eller annan skinka och njuta annan tid på året också.

1 kommentar:

  1. Tack för dina fina ord i min blogg. Vilken mysig blogg du har. Jag vill också passa på att önska dig och de dina ett riktigt Gott Nytt År!

    /Anita

    SvaraRadera