lördag 2 oktober 2010

Grekisk lammfärspaj

Dagens middag blev en paj med Grekiskt stuk. Fast med frysen full med älgkött blir det förstås älgfärs i stället för lammfärs. Fungerar så bra!

För ca 5 portioner:

Gör en pajdeg på 3,5 dl vetemjöl, 100 g smör, en äggula, 1 msk olivolja och ett par matskedar kallt vatten. Klä en form med degen och låt stå kallt medan du gör fyllningen.

Fräs 500 g lammfärs, 4 msk tomatpuré, 2-3 hackade vitlöksklyftor och en hackad, stor gul lök i rapsolja några minuter utan att det få färg. Krydda med nymald svartpeppar och en nypa salt.

Lägg färsfräset i botten på pajen. Fördela 175 g fårost i kuber, 250 g förvällda broccolibuketter och ca 150 g halverade körsbärstomater över färsen.

Gör en äggstanning på 4 ägg, 2 dl gräddfil och 1,5 dl mellanmjölk. Lägg i hackade blad från en kruka färsk basilika. Salta och slå äggstanningen över pajen.

Grädda ca 50 - 60 minuter i mitten av en 225 grader varm ugn.
Servera med grönsallad och goda, svarta oliver med kärnor, t ex Kalamata. Gräddfil är gott till.


En belåten middagsgäst
Det gick ner lite mandeltårta och glass också till efterrätt
...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.