onsdag 14 september 2011

Makaronipudding

- eller Johanssons frestelse....
Konstaterade i morse efter en titt i kylen att det vara dags för en restrensning. En snutt falukorv -  Petterssons förstås, lite bacon, en skål kokt pasta... Hmmm barnbarn på besök. Ja - makaronipudding! Det borde väl gå hem hos grabbarna. 

Min variant  - för 4 personer:
5 dl (okokt) pasta  - jag hade Kungsörnens vita fiberpasta
200 g falukorv i små tärningar
100 g bacon i strtimlor
1 stor gul lök,m hackad
3 - 4 dl riven ost med smak - gärna Västerbotten 
Smör till stekning


Äggstanning: 
4 ägg
5 dl mjölk

Salt och nymalen svartpeppar


Låt löken svettas i smöret ett par minuter, tillsätt korvhack och baconstrimlor. Fräs ytterligare några minuter så att baconet får lite färg. Blanda med den kokta pastan och hälften av osten. Lägg allt i en smord, ugnssäker form.
Vispa ihop äggstanningen, krydda och häll över formen. Strö över resten av osten.
Grädda i 200 grader varm ugn ca 35 minuter eller tills äggstanningen stelnat och ytan fått fin färg.
Servera gärna med rårivna morötter.

Så länge sedan jag gjorde denna maträtt. Säkert 10 år sedan. 
Minns när jag tillagade den första gången. Det var i skolköket när jag gick i sjunde klass hemma i Jämtland - i Svenstavik, dit vi åkte skolbuss varje dag tur och retur under högstadietiden. 


Kokboken har jag fortfarande kvar - Bra mat bättre... Inte särskilt inspirerande bok, Utan foton och lite trist upplägg - men trots det gillade jag att läsa recepten och laga mat redan på den tiden.
 
Blev riktigt nostalgisk när jag jobbade i köket... 

    
Kvällen har också ägnats åt kokning av äppelmos. måste vara femte omgången jag gör nu. Lite less är jag allt på att skala äpplen vid det här laget. Men vad gör man inte för att få njuta framöver vintern. Denna omgång tillsatte jag lite malen ingefära (i brist på färsk). Det blev riktigt gott!


Nu när torken tömts på svamp passade jag på att torka äppelskivor. Har inte testat det förut. Blev riktigt bra. Gott att äta som de är som nyttigt godis - eller kanske lägga i müslin. 

3 kommentarer:

  1. Äppelchips, en favorit och absolut en gång per höst, glaserade äpplen på pinne. Inte det nyttigaste men barnbarnen har tillåtelse en gång, bara....
    Skala äpplen till mos, det gör jag aldrig. Tvättar, tar bort blomman och delar i bitar, det är det hela.

    SvaraRadera
  2. Oh, vad mysigt med den kokboken! Den känner jag igen. Jag är född -48. Tyvärr så slängde jag ALLT i tonåreen, skolböcker, skolfoto....
    Oh, vad jag ångrar mig idag!
    Tittade på dina övriga foton på svamparna på det röda bladet!
    Jättefina!
    Ha en mysig helg!
    Kram Karin

    SvaraRadera
  3. Men så kul - den kokboken fick jag när jag gick i realskolan i Storuman under 60-talet! Och jag har den kvar och använder den litet då och då. Finns i kökshyllan på gården i Lappland. Det är en hel del bra tips i den!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.