måndag 30 april 2012

Vår i luften

Söndagsutflykten i västra grannlandet gav ingen fisk på middagsbordet, men väl ett antal välkomna vårtecken. Så härligt att se naturen vakna till liv efter en lång, ruggig vinter!
Den lilla rosa skönheten är en ny bekantskap för mig. Någon sorts fetblad? Har inte hittat namnet.Jo nu - tack för det Stare Ström! Purpurbräcka heter den - en vanlig fjällväxt från Härjedalen upp till Torne lappmark. Måste ju gälla för Norska sidan om kölen också...

Så fantastiskt att se de små solarna i dikeskanten dyka upp så fort snön är borta. Tussilago Farfara - en av få växter jag kan den latinska benämningen på. Kanske för att det låter så härligt...

Och sälgens knoppar - sprickfärdiga av liv. Nästan så man ser med blotta ögat hur de sväller. Skulle vara intressant att rigga en kamera som tog bilder var 10:e minut eller så för att se på tillväxten. Gillar de där "pälsklädda" knopparna. Vilka skapelser!

4 kommentarer:

 1. Här på Öland hördes den första göken i går! Vilken härlig tid det är nu.Tussilagon är utblommad för länge sedan här. Nu är det Primula veris som blommar (gullviva alltså), Mysigt med vårt avlånga land där det alltid är vår någonstans mellan april och juni.
  Trevlig valborg!
  Kerstin

  SvaraRadera
 2. Den där ljuvliga rosa blomman tycker jag kan få heta "naturens under"!

  SvaraRadera
 3. Så avlångt vårt land är! Vide och tussilago är förbi här i Skåne. Purpurbräcka bara i rabatten.
  Var tvungen att konsultera fågelboken efter din kommentar hos mig. Nej, koltrasten tar sig tydligen inte längst norrut. Ni har ringtrast att glädjas åt i stället och dem har vi vinkat på här och skickat norrut!
  Ha en trevlig Valborg!

  SvaraRadera
 4. När jag började titta på bilderna och inte hittade namnet på den lilla lila vackra blomman tänkte jag fråga. Läste vidare och fick svaret. Kul med bilder på växter som man aldrig sett. Man lär så länge man lever.
  Ha en fin 1:a maj

  SvaraRadera