måndag 10 september 2012

Ekorrtider

Nu börjar det se ut som vanligt hos mig den här tiden på året! Skördetid....

Äppelträden dignar av frukter, svarta vinbären börjar sjunga på sista versen och behöver plockas innan frosten tar dem. I gräsmattan frodas smörsoppar och kantarellerna är hämtade hem från djupa skogen med hjälp av inlagda koordinater i GPS:en. Och som kronan på verket - en burk nyslungad honung. Dock inte egen odling. Ännu.


Svampskörden som är ovanligt liten i år äts med fördel färsk. Det blev varsin lyxig varm smörgås av kantarellerna. Smörsoppen blev det inte mycket kvar av - masken hade hunnit före.... Tyvärr inga Karl-Johan i år. För torrt de senaste veckorna antar jag. Vi får hushålla med reserverna från förra hösten, som gav desto mer.

Äpplena får bli mos och desserter för infrysning. Vi hinner inte äta i den takt de mognar och faller av de nedtyngda grenarna.  

Honungen ätes med andakt framöver. Kommer från en släkting som startade med biodling i våras och som nu skördat den första honungen. Jag fick möjlighet att studera de strävsamma bina på nära håll i helgen. Så spännande! Jag är riktigt sugen på att skaffa en kupa själv framöver....  Honung är ju en riktig må-bra-skatt - bra till mycket. Jag har ju en egen kur vid förkylningssymptom - en "Dundermugg" = 1 balja nybryggt te, en stor, pressad vitlöksklyfta och en rejäl sked med honung. Blandas väl och drickes varmt. Gör verkligen susen!! Doften får man på köpet....

Marsmänniskor....

Här har bina fått Bi-for, att leva på under vintern,
som ersättning för den skattade honungen


Hobby är denna veckas Tisdagstema - Biodling är min kommande!
Botaniserade på handelsträdgården i lördags. Rea på perenner och buskar passade mig utmärkt. Jag försöker utöka beståndet för en mer lättskött trädgård. Har inte tid och ork att dra upp sommarblommor i den omfattning jag gjort förr.

Jag var bland annat ute efter Stjärnflocka som jag fått tips om via bloggvänner. Till min lycka fanns det både rosa och röd variant kvar. De fick följa med hem liksom en planta Kärleksört. Hoppas den trivs hos mig nu. Jag har gjort misslyckade försök tidigare, men skam den som ger sig! Nya friska tag.....


Hängpelargonerna - min favoritsort Mini kaskad - är som vackrast just nu, även om den kalla sommaren gjort att den inte blommar lika överdådigt som vanligt. Typiskt när gubben Frost är i antågande. Det känns i luften. Hoppas få njuta någon vecka till av blomprakten.


Bolltistelbeståndet är flitigt besökt. Alla ivriga att suga i sig det sista innan vintervilan. Ibland är det riktigt trångt om saligheten vid matbordet....

21 kommentarer:

  1. Här har vi lite samma hobby nu när hösten kommer.
    Vi hade som tänkt oss en vända upp till Borgafjäll för att kolla om det finns någon svamp där iår.
    Allt är ju så sent och konstigt, men vi måste iallafall upp och vintra våra båtar.

    Idag har vi mulet och grått och dimma...lite otrevligt väder...

    Tjingelingen.

    SvaraRadera
  2. Bra att du vill ha biodling som hobby. Det behövs bin för att pollinera växterna och honung är jättegott och nyttigt. Din bildserie är läcker!

    SvaraRadera
  3. Härliga hösthobbys som fyller på skafferiet, här blir det bara äppelmos och chutney.
    Ha en bra dag;-)

    SvaraRadera
  4. När man läser och ser bilderna i din blogg så får du mig att älska hösten.

    SvaraRadera
  5. Härlig hobby! Och härliga bilder med läsning därtill.Intressant med biodling.

    SvaraRadera
  6. Heisann Beppan og takk for besøk og hyggelige kommentarer hos meg :-) Bor i Bodø ja som du har sett av mine bilder ! Jeg forstår du er både i Bodø og i Boden ! Deilig med denne tiden av året hvor vi kan høste av naturen og vi er heldig som har mulighet til det ! Fine bilder fra Bodøgatene under her ! Ha en fin ettermiddag hvor du enn er :-) Hilsn Liva

    SvaraRadera
  7. God och vacker hobby...
    Ha en fortsatt bra tisdag.
    Kramen.

    SvaraRadera
  8. Härlig hobby. Och tjusiga bilder.

    SvaraRadera
  9. Grattis till Stjärnflockan och Kärleksörten! Trodde det var näst intill omöjligt att ta död på den sistnämnda...Stjärnflockan däremot, som en liten vresig treåring i början, vill inte...vill inte...men sen så, sen blir den riktigt stor och kraftig. Så lycka till...!!
    Mycket nu i skördetider, tyvärr är det dåligt på den fronten här. Inga äppelträd kvar, bärbuskarna har nog också gjort sitt och det skulle behövas inhandlas nya. Däremot honung, inte egen, men närodlat!!
    Ha det gott!!
    Kram kram

    SvaraRadera
  10. Gillar hela ditt inlägg, men när jag nu var tvungen att gå ifrån o röra i soppan innan jag kommenterade så måste jag säga att "doften får man på köpet" är det jag ler åt än :))

    SvaraRadera
  11. Just kärleksört gillar bina den här årstiden. Om du har den på ett skyddad läge så ska den ju klara sig.

    margareta

    SvaraRadera
  12. Jag läser och ser på dina bilder, njuter, det är verkligen nöjsamt! Så här i ekorrtider ville jag vara lite mer ekorre som du, samla i ladorna inte så mycket broder syrsa som spelar i sommaren utan tanke på vinter.

    SvaraRadera
  13. Flere som samler naturens grøde og gjør meg sulten med sine lekre bilder.
    Ha en fin kveld.
    Mormor

    http://www.starbear.no/mormor/2012/09/11/hobby-jo-da-men-hvilken/

    SvaraRadera
  14. Visst är det en härlig tid nu på hösten med alla bär och all frukt. Jag fick trumpetsvamp av en granne och gjorde mig ett par härliga mackor igår och idag fick jag en burk hallonsylt. På Stenstugu finns det ännu vindruvor kvar i växthuset och träden dignar av Stenkyrkeäpplen.

    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
  15. Så fint och inbjudande du illustrerar hobby! Vi har faktiskt varit biodlare också en tid :)
    Lindblomshonung mmmmmm

    SvaraRadera
  16. Sitter här med tandvattnet rinnande och en doft av svamp i näsan. Så vidunderligt gott det är med kantareller. Svårt att fatta att en sådan läckerhet är gratis i skogen. Jag brukar köpa honung på bondens marknad som de har här på torget under september. Då vet man att man får riktiga varor. Jag använder den sparsamt mest till matlagning så den räcker ett helt år.
    Ha en solig dag
    Kram

    SvaraRadera
  17. Det behövs verkligen fler biodlare i landet. Bi är jätteviktigt att vi har. Har vi inga ja hur skulle det då gå.De skall vi värna om. En fin hobby om man inte är allergisk mot dem.

    SvaraRadera
  18. Så synd det där med smörsoppen. Jag har smakat det en gång och vill minnas att det var bland den godaste svampen jag smakat!
    Kul det där med biodling. Det ska bli spännande att följa detta projekt, hoppas du gör slag i saken! Och din dundermugg, den har använts här hemma ska du veta. Fick ju receptet när jag var sjuk en gång. Inte god men attans så bra!

    SvaraRadera
  19. Kul med biodling! Och det behövs ju, själv nöjer jag mig med att sätta upp insektsholkar i trädgården. Lycka till med dina nya blommor, både stjärnflocka och kärleksört är riktiga trotjänare. Fast stjärnflockan självsår sig rätt mycket ... men det är ju lätt att rensa bort om man inte vill ha så mycket.

    SvaraRadera
  20. Trots att man nu för tiden kan gå till närmaste affär och införskaffa det mesta av det man behöver är det något särskilt med att gå ut i naturen och göra allt från grunden. För inte länge sedan var man tvungen att ta tillvara det naturen hade att bjuda på. Till långt inpå natten dtill i dag satt jag och rensade röda vinbär som jag plockat någon dag tidigare. De svarta är redan i frysen, blåbären likaså. Ved finns i vedboden för säkert fem år framöver. Kvar är nu potatisen, det lilla vi får denna sommar, krusbären på mitt lilla krusbärsträd, äpplena på de två träden jag har och så lingonen.

    För några år sedan hade jag även egen honung men den odlingen fick jag sluta med sedan jag konstaterat att jag var allergisk mot bistick. Den honung jag fick från mina två kupor vann två år i rad tävlingen om bästa honungen i Skellefteområdet och den var verkligen något utöver det mesta. Men det är ett ganska tungt arbete att vara biodlare och man kan inte lämna kuporna utan tillsyn under någon längre tid, särskilt inte under sommaren. Dessutom oroar man sig för allt som bina kan drabbas av, möss- och myrinvasion, stöld från getingar, sen vår och regniga somrar, att man inte invintrat ordentligt, att bina ska blåsa iväg i kyliga vindar under rensningsflygningen, att dom ska drabbas av varroa och att bina dragit upp en ny drottning. Trots allt jobb är biodling något som behövs, men man ska vara beredd på att det krävs en hel del jobb.

    När jag ser dina pelargoner kommer jag att tänka på Grand Hotell i Stockholm, dom brukar ofta ha massor av densorten på fasaden mot kajen där skärgårdsbåtarna lägger till. Väldigt vackert. Jag kanske skulle satsa på dom i stället för de här fyllda jag har som inte tål regn och fukt. Det ska bli spännande att höra hur det går med din kärleksört. Kanske kan jag få ett tips så att även jag kan ha några hos mig.

    SvaraRadera
  21. Vilken fin idé med krasseplanteringen, en härlig färgklick!
    Man skulle haft en hund som letade upp kantarellerna till en, för årets säsong har varit mycket mager!
    Kram Karin

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.