torsdag 20 september 2012

Medelhavstorsk

Jag hittade ett recept på en fantastiskt god torskrätt härom dagen. En fiskgryta fullspäckad med ljuvliga medelhavssmaker - förstås gjord hos oss på vår egenhändigt fiskade Norska torsk......


Från Norsk Fisk -  Fredrik Zäll bjuder på sagolik torsk!
UGNSSTEKT TORSK MED KAPRIS, TOMAT & ROSMARIN
4 portioner

700 g torskfilé
500 g fast potatis

3 ansjovisfiléer

3 soltorkade tomater

1 burk konserverade hela plommontomater

1 näve svarta oliver utan kärnor

1 msk kapris

2 kvistar färsk rosmarin

2 kvistar persilja

½ citron

Olivolja

Flingsalt & svartpeppar


I kockens glas: Chablis Premier Cru Les Vaillons Domaine Billaud-Simon (nr 71226)

I kockens öra: Dusty Springfield – Summer is over

Kockens vin är helt sagolikt i min mening. Är ni generösa så kan ju även gästerna få smaka…


Skölj fiskfilén och skär den i 5 – 6 lika stora delar. Pensla bitarna med olivolja och krydda väl med salt och svartpeppar. Låt dra på ett fat i rumstemperatur. Sätt ugnen på 200°C.


Skala potatisarna och skär dem i klyftor. Koka dem i lättsaltat vatten tills de är nästan klara. Häll av vattnet och lägg potatisen åt sidan.


Skär ansjovisfiléerna på längden till tunna strimlor. Strimla även de soltorkade tomaterna. Finhacka persiljan och rosmarinen. Häll av spadet från de konserverade plommontomaterna och skölj dem hastigt i kallt vatten. Dela dem i lite mindre bitar.


Ringla lite olivolja i botten på en ugnsfast form. Varva potatis, torsk, soltorkade tomater, ansjovis, plommontomater, oliver, kapris, persilja och rosmarin i formen. Salta och peppra och pressa över lite citronsaft.


Ringla lite olivolja på toppen och baka i ugnen i tills fiskens innertemperatur är 50°C. Det tar cirka 10 minuter, beroende på torskfiléernas tjocklek.

 

13 kommentarer:

  1. Mums måste provas på torpet;-)
    Ha en bra dag;-)

    SvaraRadera
  2. Mumsigt det ser ut. Man kan riktigt känna dofterna ända hit...

    SvaraRadera
  3. Inspirerande! Undrar om jag ska våga prova med ICA-torsken. Kanske kan göra ett undantag, även om jag aldrig lagar mat och slå huskocken med häpnad :)
    Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  4. Det låter så gott att jag kan känna hur det smakar. Måste nog pröva detta. Norrmännen/kvinnorna är duktiga på fisk. Min kusin har visat mig hur man gör, men ändå står jag där och gör den i ugnen som vanligt.

    SvaraRadera
  5. Vilken lyx att kunna fånga Norsk torsk alleles själv! Det enda jag lyckats fånga är svenska krabbor och kräftor... Grytan ser verkligen god ut!

    SvaraRadera
  6. Det där ser verkligen gott ut. Sen är det ju mycket roligare att laga mat om man samtidigt dricker gott vin och lyssnar på skön musik :)

    SvaraRadera
  7. Låter väldigt gott. Hoppas det funkar även med inköpta och frysta fiskfiléer. För oss som inte har möjlighet att fiska vår torsk själva....:-)

    SvaraRadera
  8. jojo men, Norge kan fisk!

    Men en sån vacker Header du har!

    margareta

    SvaraRadera
  9. Alltid bra med inspiration till nya maträtter. Sitter och skrollar ner i din blogg och njuter av härliga inlägg. Ha en skön helg!

    SvaraRadera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  11. Men gu' så gott det låter - I like a lot!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.