onsdag 30 januari 2013

Historiens vingslag

Denna dag har jag tillbringat tillsammans med ett härligt gäng kreativa personer i Bodens äldsta skola - Almska skolan.

Huset togs i bruk som skola 1848 - för snart 165 år sedan. Hisnande tanke. Läraren Nils Oskar Alm - därav namnet Almska - bodde på övre våningen. I bottenplanet var skolsalen. 

Det vackra huset, som står på sin ursprungsplats, är numera varsamt restaurerat och används för konferenser och utställningar. Nog känner man historiens vingslag i luften.....
 
 


Bredvid Almska skolan ligger kyrkan och hembygdsområdet, som besår av en samling av flera fint bevarade vackra gamla byggnader som man flyttat hit från olika platser i kommunen. I dagens snöoväder var det förstås lite svårt att få till rättvisande bilder...I denna Norrbottensgård, byggd i slutet av 1700-talet, huserar Restaurang Norrigården.- väl värd ett besök - både för den goda matens skull men också för själva byggnaden och interiören.

Fint att det finns dom som tar hand om de gamla husen och ser till att vi får del av den intressanta historien! Min förkärlek för gamla hus - särskilt när det gäller fotoobjekt - är väl ingen nyhet.....

20 kommentarer:

 1. Vackert, den röda byggnaden gör sig verkligen bra mot den vita snön!

  SvaraRadera
 2. Gud vilket vackert hus! Där skulle jag nu inte ha något emot att bo. Om det nu låg lite längre söder ut förståss.

  SvaraRadera
 3. Det är så fint att se bevarade gamla byggnader! Att någon tänkt till och tagit hand om. Någon? Många antagligen! Det gör gott föt tron på mänskligheten ;)
  Vackra foton med byggnaderna i den fina snön!

  SvaraRadera
 4. Spännande med gamla byggnader och så bra att man brytt sig om och att man renoverat på ett varsamt sätt...

  SvaraRadera
 5. så vackert. både bilder miljö och huset. Måste vara en fin plats att vara på för att samla krafter till nya tag i vardagen vad det än handlar om.
  Ha en forsatt bra vecka
  Kram meta

  SvaraRadera
 6. Det är så värdefullt att bevara gamla byggnader, och med dem en bit av vår historia. Det är tur att det finns engagerade människor! Fina hus, och planschen med fiskarna är så nostalgisk ... vi som är äldre har ju sett dem i skolan. Det var spännande att hämta dem i förrådet när man var ordnngsvakt för veckan.

  SvaraRadera
 7. Underbart hus som historien finns innan för väggarna och utanpå!
  Skönt att veta att dessa gamla hus inte bara rivs för att de är omoderna.
  Första bilden är vacker och skön med gamla skolan och snön samt människorna på väg mot byggnaden!

  SvaraRadera
 8. Historiens vingslag är något som jag gillar. Tänk när man riktigt kan känna den. Vackert till tusen är det du visar.

  SvaraRadera
 9. Ja det är härligt att det finns folk som ser till vårt kulturarv.
  Den sista fisken var en riktig fuling;-)

  SvaraRadera
 10. Vacker byggnad!! Länge länge hade jag en önskan att få tag på en gammal skola att bo i ;) Ofta fina och speciella byggnader.

  SvaraRadera
 11. Jag blir så glad när jag ser dina bilder, dels är de otroligt vackra, men sen också att någon lägger ned tiden och pengarna för att bevara. Tänk om hundra år...massproducerade Eksjö- och Modulenthus till eftervärlden...!! Absolut inget fel på dessa nya hus...men vad ska de tro kommande generationer...att vi var helt befriade från egna idéer och fantasier...??
  Kram kram

  SvaraRadera
 12. Tack för dina snälla ord på min blogg...
  och tack för gratulationerna på min lite övemogna treårsdag...
  var ju himlans länge sedan jag lämnade puberteten...hahahaha
  Och kanske ska jag sova med öppet fönster så att korpeländen flyger ut !!!

  Men nu har vi ju Colin på besök och då blir han nog frössen om tårna...
  Och imorron kommer lille John med pappan, sk bli så kul att få ha dom här en helg igen.

  Tjingelingen från Rantamor på Näthinnan.

  SvaraRadera
 13. Oj, oj, oj vilka vackra hus! Jag kan tänka mig vilket som av dom och med snö i priset! Fast jag tar nog ändå de grå timmerhusen, så läckra. Så fina hus har vi inte häromkring. Och inte så mycket härlig och vit snö heller!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 14. Så fint att man har tagit hand om de gamla vackra husen och att man kan besöka dom. Var det fotoklubben som var ute och letade motiv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej - verksamhetsplanering med styrelsen i Vision

   Radera
 15. Morron! -3,6 grader på Morgonen. Jag blir glad av dessa gamla fina byggnader. Inget speciellt planerat för helgen så vi får ta dagen som den kommer. Ha det bra !

  SvaraRadera
 16. Flotte bygninger og flott beskrivelse! Virkelig noe å like! -Margit-

  SvaraRadera
 17. Vi har ingen snö i södra småland nära skånegränsen. Jippi Men det kommer nog lite vad det lider. Skönt är det iaf med en minusgrad så man kan vara ute och promenera. Tack för titten hos mig.

  SvaraRadera
 18. Så fina byggnRoligt att ni förstår att ta hand om kulturskatten.Byggnader och hus ni har i Norrland. Fantastiska hantverk. Duktiga hantverkare framförallt.

  Har själv träffad vid något tillfälle en man som hade en handbilad koja och som berättade om hur det gick till att bygga en "koja". Skrev om KOJAN i bloggen.

  margareta

  SvaraRadera
 19. Blir så glad av att läsa att gamla hus bevaras. Här i Malmö trakten rivs det mesta, och det är bara nybygge som gäller.
  Kram Karin

  SvaraRadera