måndag 19 augusti 2013

På fisketur

De senaste dagarna har det handlat om en hel del båtfärder och även fiske för vår del. Måste passa på när vindarna är vänliga och luften är varm. Annat lär det bli framöver hösten....

Det är inte bara ätbart som fastnar på krokarna. Den här sjöstjärnan är den största jag sett - och med hela nio armar! Vacker var den. Hoppas den inte blev allför skadad - eller chockad över att dras upp ur djupet.

Intressanta varelser detta..... De tillhör arten marina djur läser jag på Wikipedia:

Det finns cirka 2 000 olika arter. De kan ha upp till 20 armar. Om någon av armarna skulle förloras växer en ny ut. Ytterst på varje arm sitter ett öga, med vilket sjöstjärnorna kan urskilja ljusskillnader. De har även ett könsorgan, en så kallad gonad, i varje arm. De största arterna kan bli upp till en meter i diameter.

De har två magar, en för att smälta födan och en som de kan föra ut genom munnen och vränga ut och in. De flesta arter av sjöstjärnor äter musslor vars skal de bänder upp med sina starka armar varpå de spottar in sin mage i musslan och börjar äta.


Flertalet sjöstjärnor är enkönade. De kan föröka sig genom att spruta ut ägg och spermier för att föröka sig. Om äggen inte blir befruktade kan de ibland genomgå "jungfrufödsel". Vissa arter kan även föröka sig genom att dela sig på mitten och sedan låta de armar som fattas regenereras och möjliggöra att två nya individer bildas. Om en sjöstjärna tappar en arm växer en ny ut. Den gör det ifall den är jagad av fiender eller något annat. Det kan ta flera år innan en ny arm växer ut.


7 kommentarer:

 1. Oj, så mycket det finns att lära som man inte kan eller ens hade en aning om. Intressant läsning om sjöstjärnor och vilken bild !! Nio armar och väldigt vackert röd. Havet är ännu en outforskad källa och mycket finns där kvar att finna. Ja, även om just sjöstjärnor inte är något nytt så är ändå havets djup och innehåll ännu en gåta.

  SvaraRadera
 2. Vad vacker. Får den gå tillbaka till havet eller går den att "torka" på något sätt och behålla skönheten, som prydnad. Är det kanske inte tillåtet, enormt vacker är den i alla fall och spännande fångst.

  SvaraRadera
 3. Det finns så många märkliga och vackra djur nere i djupa havet, vilken kraftig rödfärg den har.. trodde sjöstjärnor var lite blekare. Ni måste ju ha blivit smått chockade att få upp den i båten :)

  SvaraRadera
 4. Oj så vacker den är! Kanske blev ni lika chockad som sjöstjärnan!
  Nä vi tog inte något dopp i fjorden på min bild. Vi är inga s.k. "badmänniskor".....

  SvaraRadera
 5. Vad läckra dom är och vilken fin färg denna har;-)
  Ha en skön vecka;-)

  SvaraRadera
 6. Så vacker den var och ovanlig. Det är fascinerande varelser och det finns ju så många där nere i djupet....
  Agneta kram

  SvaraRadera