Ingredienser till ca 4 längder
150 g smör
6 dl mjölk
1 g saffran
1 dl strösocker
50 g jäst
1 ägg
½ tsk salt
6 dl mjölk
1 g saffran
1 dl strösocker
50 g jäst
1 ägg
½ tsk salt
20 dl vetemjöl ca
Fyllning:
100 g smör
3 - 4 tsk stött kardemumma
Mandelmassa
Mandelmassa
Russin
1 ägg till pensling
Pärlsocker att strö ovanpå
Pärlsocker att strö ovanpå
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37°.
Stöt saffran med socker och blanda ner i degvätskan.
Smula ner jästen i en bunke och häll degvätskan över. Tillsätt ägg.
Salta och blanda i det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg - så lös som möjligt.
Stöt saffran med socker och blanda ner i degvätskan.
Smula ner jästen i en bunke och häll degvätskan över. Tillsätt ägg.
Salta och blanda i det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg - så lös som möjligt.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
Knåda degen och kavla ut den till rektanglar. Bred på smör, strö över kardemumma och russin och hyvla över mandelmassa.
Rulla ihop på långsidan och lägg rullarna på bakpappersklädd plåt.
Använd sedan en sax för att klippa
flikar. Klipp rakt ner med ca 1,5 cm mellanrum.Vik sedan en flik i taget - framåt, höger, vänster, framåt, höger, vänster o.s.v.
Låt jäsa övertäckta ca 20 - 30 min.
Sätt ugnen på 220°. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen ca 15 - 20 min. Låt svalna under duk.Sätt ugnen på 220°. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Adventskalender hos Anneli - A´la Foto
Så mumsigt! Dock inte med russin i...i längder ska det inte vara alls och lussekatter ska ha två ovanpå som man lätt kan peta bort! ;O) Fin bild och saffran är så vackert! Själv har jag gjort en saffranskladdkaka i kväll och råkade smaka på saffranet i påsen..VANSINNIGT äckligt!! :(
SvaraRaderaKul att du med på kalendern! Ska bli roligt att följa! Har skrivit med dig bland deltagarna nu.
Så himla gott det ser ut, och så vackert det är med flätor, har försökt ett flertal gånger att göra just flätor men det lyckas aldrig för mig! Kul med adventskalenern,
SvaraRaderaHa en fin dag!
Så gott det ser ut och jag kan nästan känna hur gott det doftar med. Man gör flätor och längder alldeles för sällan.
SvaraRaderaBeppans matblogg:-)
SvaraRaderaMen hur gott ser det här inte ut då, mumsfilibbaba, vad du frestar med din bild.
SvaraRaderaHa en fin vecka................