söndag 4 januari 2015

Helgjobb

Äntligen börjar de envetna förkylningsvirusarna överge mig. Drabbades på självaste julafton och har varit mer eller mindre däckad i drygt en veckas tid. Ovanligt för att vara jag. Mina dundermuggar brukar annars ta död på det mesta i virusväg som tänkt göra livet surt för mig. 

Nåja - nu börjar orken så sakta komma tillbaka. Och städlusten!  Har ägnat ett antal timmar åt välbehövlig gallring i bokhyllorna. Jag har tidigare bland annat haft svårt för att göra mig av med ett lexikon - ett fullt antal tjusigt läder(?)-inbundna delar av Bonniers konversationslexikon från 1930-talet. Bara ögongodis - inget som använts på årtionden. Numera finns ju Google. Och Wikipedia....

Nu ligger alla lexikondelarna i plastpåsar för vidare befordran till återvinningsmarknaden på onsdag. Ingen jag frågat vill ha dem tyvärr. Ett antal gamla deckare får också följa med i påsarna. Läser sällan om sådana. Vi brukar f ö själva köpa böcker på återvinnings- marknaden när vi ska ut och resa. Två - tio kronor styck. Perfekt att ex ta med på stranden och sedan byta in eller lämna kvar på hotellet. 

Kvar i hyllan står nu bara olästa böcker. Och så kära saker som det alltid finns plats för. Som Carl-Göran Ekerwalds böcker. Favoritlärare på högstadiet i Svenstavik - och duktig författare.

21 kommentarer:

 1. Samma konversationslexikon står i min bokhylla :) arvegods från farmor, så de får nog stå där och vara snygga ett tag till! Önskar dig fortsatt raskt tillfrisknande!

  SvaraRadera
 2. Gallra i bokhyllan är svårt, ingen vill längre ta emot gamla böcker! Men det brukar kännas bra när man har bestämt sig för att rensa i bokhyllan!
  Hoppas du kryar på dig och snart kommer i form igen!

  SvaraRadera
 3. När städlusten dyker upp är det bästa att passa på! Här försvinner den ungefär lika fort som den dyker upp!
  Fortsätt att krya på dej!

  SvaraRadera
 4. Visst är det svårt att göra sig av med fina gamla böcker, men oj så mycket plats man får...ett kort tag innan det är påfyllt igen!

  SvaraRadera
 5. Hade också svårt att slänga mitt gamla lexikon, men så skönt när det var gjort. Tog bara massa plats. Tråkigt att du varit sjuk men fortsätt krya på dig och ha ett bra 2015!

  SvaraRadera
 6. Bra jobbat och skönt att du är frisk igen! Skulle också behöca rensa bokhyllan men det är jobbigt att slänga böcker.

  SvaraRadera
 7. Böcker är inte lätta att göra sig av med! Jag läser gärna om, men håller med dig att det gäller inte deckare!
  Skönt att du är frisk igen, och kunde glädja oss med en årskrönika!
  Kramar Karin

  SvaraRadera
 8. Jag hade inga gamla lexikon, bara Bra Böckers, de var enklare att skiljas i från, inget affektionsvärde alls!

  SvaraRadera
 9. Tråkigt att bli sjuk på själva julafton! Tur att du börjar återhämta dig. Jag brukar ha svårt att göra mig av med böckerna som bara står och dammar i bokhyllan. Ett bra val av dig att åka till återvinningsbutiken och lämna in dem.

  SvaraRadera
 10. Det är svårt att slänga böcker. De flesta som gillar böcker har samma problem. Förstår att det känns bra när det är gjort. Krya på dig!

  SvaraRadera
 11. Åh, vilket jobb! Ett drygt arbete att bestämma vilka böcker man ska behålla. Tur ändå att second hand butikerna tar emot, så att man inte får så dåligt samvete. Man behöver ju inte slänga själv då.
  Härligt att du börjar krya på dig, God fortsättning på det nya året.

  SvaraRadera
 12. That would be hard for me to throw out books :)
  I wish you to get better really soon!
  【ツ】Knipsa

  SvaraRadera
 13. Först krya på dig!! Gallring är skönt efteråt... med 0 och 1 att lagra med kan man spara mycket plats...

  SvaraRadera
 14. Skönt att du börjar krya på dej;-)
  Låter perfekt med böcker för 10 kronor styck
  Ha en bra vecka

  SvaraRadera
 15. Det känns skönt, när man väl kommer till skott. Senaste åren har jag tömt två av mina 90-hyllor. Läst om de böcker jag kände för och lämnat de andra till Erikshjälpen,för försäljning. Krya på dig! Elisabeth

  SvaraRadera
 16. Det är faktiskt riktigt skönt att rensa i hemmet, det ger resultat även i själen. Vi människor har en tendens att spara på så mycket oviktigt, bättre att fokusera på det viktiga :-) Skönt också att förkylningen börjar släppa!

  SvaraRadera
 17. Efter en sån städning och rensning känns det nog ganska skönt. Ja, uppslagsböcker och annat finns ju att finna på nätet men visst är det vackert med inbundna böcker i hyllan. Själv rensade jag ordenligt vid senaste flytten. Ett perfekt tillfälle att rensa även garderoberna. Dags för ny flytt snart ;-)
  Skönt att du sakta men säkert kryat på dig. Önskar dig en skön vecka från Malta. Ser att du har hela 18 grader i Boden. Minus !!!

  SvaraRadera
 18. Läser faktiskt om vissa böcker - även deckare men bara Sjöwall/Wahlöö, och det räcker med de första fem. Sedan blev de för politiska enligt mig.

  SvaraRadera
 19. Hejsan! Här har jag aldrig varit, men just nu har jag inte riktigt tid att kika runt.. men jag återkommer för din blogg ser riktigt intressant och spännande ut!

  Beskrivning till ljuskortet hittar du här: http://pysselskolan.blogspot.se/2009/11/variant-av-teljuskort.html

  Tack för din kommentar hos mej, då hittade jag ju hit till dej!
  God fortsättning på det nya året!

  SvaraRadera
 20. Ohhhh, jag har så svårt att göra mig av med böcker, jag vet inte vad det beror på. Och alla lexikon/ordbäcker.....faktiskt är att vi använder dom emellanåt när vi vill ha lite mer gammaldags översättning av något ord. Men jag har insett att jag måste rensa för jag har sett att det står dubbletter av en del böcker och böcker som jag inser att jag aldrig kommer att läsa......oj, det gör ont när jag tänker på det. Men det måste ske!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 21. Tack detsamma! Det är svårt att göra sig av med böcker, tycker jag, bokälskare som jag är. Däremot har jag fått lättare att slänga böcker som jag tycker är dåliga. Puts väck med dem bara!

  Svar: Jag blev tvungen att slå upp pumla, det är inte med som nyord för 2014. Det är tydligen, som du säger, ett dialektalt ord i Norrbotten. Tror jag ska börja använda det ;)

  SvaraRadera