fredag 9 januari 2015

Paltkakor

- eller vad de nu ska kallas, de där potatisbollarna jag åstadkom till middag idag. 

Hemma i Jämtland gjorde min mamma himmelskt goda kroppkakor. Har för mig att de var gjorda på kokt potatis och hade fläsk inuti. Här i Norrbotten är det palt som gäller.

Det är länge sedan jag gav mig på att göra palt första gången. Hade inget recept utan frågade svärmor hur det skulle gå till. - Det är så enkelt sade hon. Du river bara rå potatis, tillsätter lite salt och några nävar vetemjöl så att smeten blir lagom. 

Hmmm - vad är lagom? Mitt försök att koka palt blev inte alls vad jag tänkt - en tunn, grå soppa. Fy... Aldrig mer tänkte jag göra palt.

Nu blev jag inspirerad av Ingrid att göra ett nytt försök. Kroppkakor tänkte jag mig. Palt ville äkta hälften ha. Letade reda på ett recept på nätet med en del kokt potatis och fyra delar rå. Har ingen köttkvarn så jag rev potatisen i köksmaskinen. Blev rätt trådigt och använde betydligt mer mjöl än vad receptet föreskrev, men det blev inte soppa utan hyfsat fina bollar.  Gott med stekt rimmat bogfläsk och lök till. Jag kryddade med kryddpeppar och fick min kroppkakesmak. Äkta hälften konstaterade att det var god palt.

Intressant det här med olika benämning för nästan samma sorts mat - Palt, kams, kroppkakor, klabbe etc.  Kunskapskokboken sammanfattar de olika typerna av i stort sett samma gammaldags husmanskost - och härleder vidare bl a till Tyska Knödel dessutom. 

15 kommentarer:

 1. Har aldrig provat men kanske borde eftersom jag älskar potatis. Vad bra att du provade igen :)

  SvaraRadera
 2. Ibland har jag jobbärende till Piteå och tänkte nån gång besöka palterian som finns där. Potatisrätter med fläsk är gott. Raggmunk med fläsk gillar jag skarp. I Litauen åt jag zeppelinare (som ska vara deras nationalrätt) som liknar pitepalt, fast större och fetare (där hällde man skirat smör över).

  SvaraRadera
 3. Palt har jag inte ätit men jag älskar kroppkakor , men sen är jag från Blekinge med där görs det goda kroppkakor:)

  SvaraRadera
 4. Åhh. det både ser och låter himmelskt gott !! Känns lite främmande för sån här man hittar man inte på ön och någon mästare i köket är jag inte. Men maken är och det verkar du också vara :-) Gammaldags husmanskost ! Det är verkligen något som borde bevaras.

  SvaraRadera
 5. Ser mycket ,,,, muuuuuuuuuuumsigt ut.
  Trevlig helg

  SvaraRadera
 6. Sounds and looks delicious :)
  You can also make them half and half from
  raw and cooked potatoes, gives them a
  finer consistence and look.
  Have fun eating! :))
  【ツ】Knipsa

  SvaraRadera
 7. Har aldrig gjort palt men däremot ätit och det var gott! Intressant med de olika namnen på i stort sett samma maträtt men det är väl bundet till olika provinser eller landskap! Hur som helst, din palt ser väldigt god ut!

  SvaraRadera
 8. Kroppkakaor, palt är skåningarna främmande för! Det närmaste vi kan komma är väl potatisbullar och bacon, men det var nog lite långsökt. Det ena är kokt och det andra är stekt. Potatisrätter är gott!
  Kramar Karin

  SvaraRadera
 9. Laila Lindroos10 januari 2015 14:11

  Gott som sjutton, kan du skicka önskar jag vore i närheten. Tänk att få en palt igen. Mmmmmmmmmmmmmmmm
  kram Laila. Klobb o duppe fanns hemma också minns du.

  SvaraRadera
 10. Mmmm....palt är ju en annan uppvuxen med så att säga ;-) och det tillagar jag då och då. Det blir oftare att jag gör kroppkakor eftersom Åke tycker det är godare ----- rötterna i Småland....
  Harne bra!

  SvaraRadera
 11. Kroppkakor har aldrig fallit mig i smaken, men när vi bodde en period i Boden fick barnen pitepalt i skolmatsalen och de pratar ibland längtansfullt om det...

  SvaraRadera
 12. Det var maträtter som jag aldrig smakat, men ser gott ut!

  SvaraRadera
 13. Skönt att äkta hälften gav tummen upp. Själv avstår jag denna rätt om den skulle befinna sig på bordet. Jag testade några gånger när jag bodde i Umeå. Önskar dig en fin vecka. Kram Bosse Lidén

  SvaraRadera
 14. Tycker dina paltkakor ser mycket goda ut och hemma hos oss gjordes både kroppkakor och palt men själv gör jag inte palt längre och som för dig blev mitt första försök en gröt.

  SvaraRadera
 15. Intressant matinlägg,en slags korsbefruktning. Här nära mig i stan, har det öppnat en kroppkake restaurang. Ha ännu ej besökte den, jag ska, de har nämligen en vegetarisk variant med.
  /Kiki

  SvaraRadera