söndag 22 maj 2016

Mera Riga

Dag två i denna vackra stad gick vi en guidad tur i gamla stan. Vi fick oss mycket intressant historia till livs. Och så fick vi vara med om provsmakning av Riga Balsam - en dryck som sägs bota diverse åkommor. Åtminstone värmer den gott en kulen kväll. Provsmakningen gjorde vi i huset där apotekaren Abraham Kunze uppfann denna dryck i mitten av 1700-talet. Minsann spökade det inte där nere i de djupa källarvalven också....


I en annan källare fick vi smaka några olika ölsorter som tillverkas i landet. Därtill bjöds tilltugg, bland annat i form av grisöron. Vakten - han med svärdet - utanför ölkällaren vägrade vara med på bild utan att få betalt. Hmmm - undrar hur han tänkte...


Frihetsmonumentet sträcker sig mot skyn. En viktig symbol för Lettlands frihet, oberoende och självständighet. Här vaktar soldater - åtminstone under dagtid - för att visa betydelsen av monumentet och framförallt friheten för det Lettiska folket. Under Lettlands ockupation bevakades monumentet av KGB som grepp alla som ertappades med att lägga ner blommor vid monumentet. Straffet för att lägga ner blommor vid monumentet var kännbart.

 
Musicerades gjordes det på många håll i staden. Allt från ljuvt harpspelande till Rockabilly.  Mycket duktiga musikanter dessutom.Svenskporten, byggd 1698 då Riga stod under Svensk överhöghet. En av portarna som fanns i den mur som omgav Riga en gång i tiden. Porten användes för att transportera ut sopor ur staden.
 

 Helgbilden   Från förra helgen......

19 kommentarer:

 1. Snacka om jag känner igen mig här. Nu tog vi ingen guidad tur men hittade samma fotomotiv om du. Ja, nästan i alla fall. Berättade guiden din om vad som "symbolerna" på taken i Gamla stan stod för? Vi hittade en tidning med "runtvandringen" där och upptäckte mycket roligt.

  Love Riga!

  SvaraRadera
 2. Så intressant att se dina bilder. Vilken stad! Men att äta grisöron, det trodde jag var hundgodis.

  SvaraRadera
 3. Väldigt bra bilder och mycket intressant att följa med på din tur i Riga där jag själv aldrig varit.

  SvaraRadera
 4. Vilka härliga bilder från Riga! Efter vår förra resa dit tillhör nog Riga en av våra favoritstäder i Europa. Så mysigt, så vackra hus och så god mat! :) Riga balsam provade vi inte, men vi såg att det såldes lite här och där ;)

  SvaraRadera
 5. Kul att du visar fler bilder från Riga! Visst är det en fascinerande stad och inte är det så långt dit! Sorgligt nog missade vi Riga Balsam men det kan ju vara ett skäl att resa dit igen!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Så fina bilder från Riga! Den där gräsmattan med sina slingrande rabatter imponerar.
  Ha en fin försommarvecka!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 7. Trevliga bilder, ser ut att ha varit en trevlig helg :) Man kan förstå att frihet känns underbar. Vi kan nog aldrig riktigt föreställa oss hur de haft det...

  SvaraRadera
 8. Tackar och bugar för den fina rundturen med dig. Härlig stadsmiljö och trevligt att få lära känna denna stad lite. Grisöron? hm det gav jag vår hund en gång.

  SvaraRadera
 9. Intressant inlägg på många sätt och bottnar. Fina bilder som vanligt.
  Måndagskram Bosse

  SvaraRadera
 10. Härlig resa, vad mycket fint
  det finns på nära håll;-)
  Ha det bra

  SvaraRadera
 11. Jättefina bilder från den trevliga staden!

  SvaraRadera
 12. Åh så kul att se alla bilder och känna igen sig från när vi var där, måste vara 20 år sedan. Alla tulpaner är från trädgården. Må så gott. /Lotta

  SvaraRadera
 13. Nu fick du mig att längta dit igen, var där på tjejresa för några år sedan så jag känner igen en del bilder. Ska kika på tidigare inlägg!

  SvaraRadera
 14. Laila Lindroos24 maj 2016 kl. 06:25

  Som alltid talande bilder i ord o bild, suveränt jobbat. kram

  SvaraRadera
 15. Känns som en stad jag skulle kunna åka till. Du förmedlar en hemtrevlig atmosfär :)

  SvaraRadera
 16. Känner igen mig i underbara Riga! Älskar den staden som man verkligen har varit mån om att "renovera" varsamt och med kärlek. Å runtvandringen med bl a katten och "gömda" skatter gjorde vi också, fast inte i organiserat form. Maken hittade en engelsk tidning à la Metro som hade en artikel om det. Så vi följde rutten.

  Å en sak kan jag säga också - gatumusikanterna kunde sin sak. De var otroligt duktiga, speciellt jämfört med vad som bjuds här i Stockholm. Å japp, de fick en slant i Riga:-)

  SvaraRadera
 17. Har variti Riga en gång, en stor stad. Med massor av gammal kultur. Verkligen fin vandring du bjuder på.
  Kan tänka mig att vakten gärna drygar ut sin lön med lite fotouppdrag:-)
  /kiki

  SvaraRadera
 18. Riga skulle jag gärna åka till. Mina kollegor åkte dit för ett och ett halvt år sedan och hade mycket goda intryck att dela med sig av :)
  Tack för rundturen i dina inlägg! God PR för en historiskt vacker stad!

  SvaraRadera
 19. Tack för fina bilder och ord från Riga. Det verkar vara en intressant stad!
  Såg på TV att ni ska få varmt nu. Härligt!
  Kram Karin

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.