onsdag 5 oktober 2016

Engelska kanalen

- korsade jag idag på min promenad i omgivningarna idag. Jodå, det är sant! Engelska kanalen går genom Trångfors bland annat.

Från upplev Boden:
"Delar av Engelska kanalen kan ses i Edefors ovanför Harads, längs väg 97 och på flera ställen i Boden bl a i Trångfors. Ett engelskt bolag, the Gellivare Company Limited bildades 1863, därav namnet Engelska kanalen. Detta bolag skulle bygga en kanal förbi forsarna i Heden och Edefors för transport av malm.

Bygget påbörjades 1865 och närmare 200 man var sysselsatta med att anlägga kanalen. Bygget stoppades på grund av penningbrist och den "Engelska kanalen" blev aldrig färdig. Vad som idag finns kvar av anläggningen vittnar om projektets stora dimensioner."

Läs mer om kanalbygget här
Synd att kanalen inte används. För något år sedan kom ett medborgarförslag om att göra den till isbana vintertid. Skulle nog locka många - men rätt kostsamt att ordna tydligen.

Onsdagstema - omräknat borde man gjort tidigt...Förutom kanalen inspekterade jag bigården där våra bikupor finns. Där var det väl inte så livat som det brukar vara - men flög gjorde dom små liven trots allt. Finns knappast något matnyttigt utanför kuporna, men det kan ju vara skönt att lufta vingarna en solig dag som denna.


Stilla flyter Luleälven

 Skuggorna är långa

Granne med fotbollsplanerna

Hjälper visst inte med skyltning där....

3 kommentarer:

  1. En kanal som lät som en bra idé och var lyckad i ritstadiet, men sedan. Kanalen var säkert inte det första och är definitivt inte de sista byggprojektet som inte blir klart.

    Kan inte låta bli att småle lite åt de två sista bilderna. Jag borde ju egentligen bara sucka, men nästsista bilden är så himla talande så...

    SvaraRadera