onsdag 29 september 2010

Älgwok

Dagens middag blev en wokad sådan. Thaiinspirerad men denna gång med Svenska rotsaker. Stommen är en bit strimlat kött och så husets samlade grönsakstillgångar:

Älgwok med grönsaker 3 - 4 port
300 g strimlat kött - hos mig blir det oftast älg.
Lägg i en skål och slå på
fisksås och soya - ca 2 msk av varje + nymalen svartpeppar. Låt detta stå och gotta sig medan du strimlar exempelvis
2 morötter -
finstrimla för att korta woktiden
1 bit kålrot - finstrimla för att korta woktiden

1 palsternacka

1 paprika

1 klyfta vitkål

2 cm färsk ingefära

2 vitlöksklyftor

2 gula lökar


Värm 3-4 msk rapsolja i en wokpanna eller en rymlig stekpanna med höga kanter. Börja med att woka köttet på hög värme någon minut. Rör om så det inte fastnar. Flytta köttet upp mot kanterna och slå på mer olja om pannan är torr. Woka nu de strimlade grönsakerna några minuter tills de är "al dente" = inte för mjuka och sönderstekta.

Tillsätt några små, förvällda broccolibuketter
och en näve sockerärtor

Blanda allt och slå på en dl vatten. Låt puttra att par minuter.
Smaka av - ev behövs mer fisksås och svartpeppar.

Servera med en "Sweet chili sauce for chicken" - en sötstark Thailändsk tomatsås.

2 kommentarer:

  1. Aha, älg! Den kan verkligen användas både på längden och tvären. Lyckliga vi som får njuta av det köttet!

    Vilka läckra bilder från frostmorgonen det var ett par inlägg tidigare!

    SvaraRadera
  2. Mums, perfekt mat att laga utomhus på min Muurikka...
    Må så gott!

    SvaraRadera