torsdag 3 maj 2012

Pasteis de nata

- Portugals nationalbakverk. Njut dem gärna ljumma med ett glas Moscatel de Setubal eller ett  vitt Portvin. Mmmmm......


Receptet kom i ett nyhetsbrev från Viniportugal:

”Pasteis de Nata”, en ljuvligt spröd smördegsbakelse fylld med len vaniljkräm, som helst ska vara lite ljummen fortfarande när man äter den. Originalet heter ”Pasteis de Belem” och bakas på ett bageri i Lissabon. Det receptet är superhemligt, det är bara tre bröder som kan det och de har bevarat det för sig själva än så länge. Men det finns många goda kopior på receptet, detta är ett av dem. Det har vi fått från Patisserie David i Malmö som generöst delar med sig av sitt recept. 

Smördeg:
200 g vetemjöl (3 dl)
125 g vatten   (1 dl + 2 msk)
Lite salt
Om det behövs, lägg till lite vetemjöl, degen ska inte vara kladdig

Blanda ihop och låt vila 30 min. Kavla ut som en stor rektangel.
Ta lite smör och ”smöra” in degen ca 1 mm tjockt (som man brer en macka) och vik i tre delar till en mindre rektangel. Låt vila 5 min.
Kavla ut igen som en stor rektangel och smöra in degen ca 1 mm tjockt och rulla degen (som en rulltårta). Skär i små bitar, lagom storlek till en mazarinform. Tryck degen ut i formen.

Här kan man ju gena i kurvorna och köpa färdig smördeg om man vill....

Krämen
60 g vetemjöl  (1 dl)
500 g mjölk     (5 dl)
1 kanelstång
2 bitar citronskal
8 äggulor
250 g socker  (knappt 3 dl)

Koka upp 460 g mjölk, kanelstång, citronskal och socker. Blanda vetemjölet med resten av mjölken, det ska inte vara några klumpar och rör ner detta i den kokande mjölkblandningen, rör till det blir krämigt. Ta bort från värmen och blanda ner äggulorna. När smeten är nerkyld, häll i formarna och baka i ugnen på 250 grader i 10 minuter.

14 kommentarer:

  1. Yummi, sier mormors klagemur og snupper oppskriften. For bildet ga vann i munnen.

    Ha en vakker (og smafull) dag.

    SvaraRadera
  2. Slag under bältet, jag som har sockerfri månad;-)))
    Fin bild på läckerheterna;-)

    SvaraRadera
  3. En sådan skulle jag gärna ta till kaffet :)

    SvaraRadera
  4. Frestad ordentligt men.....inget man svänger ihop medan kaffet rinner ner i bryggaren. Så skönt då eftersom jag lever på indragning tills jag begått vårbal den 12 maj. Får bli en Finncrisp, suck!

    SvaraRadera
  5. Oj oj frestare där ! Nu blir det språngmarsch till kondiset, portvinet har jag.
    Tack!

    SvaraRadera
  6. Jösses...det där lät gott!! Å väldigt nyttigt....Nu är det väl tur i oturen att jag inte bakar så mycket, annars hade det suttit fint till kvällskaffet...
    Kram kram

    SvaraRadera
  7. Verkar ta lite tid att göra, men är säkert värt besväret. Sparar receptet till en regnig dag. Ha en fin kväll.

    SvaraRadera
  8. När man läser ingredienserna förstår man att de måste vara goda! :)

    SvaraRadera
  9. Det låter väldigt gott och är någonting som jag aldrig hört talas om förut.
    Jag ska spara ner ditt recept och testa det!
    Tack, Ingrid

    SvaraRadera
  10. Ja det vattnas i munnen. Det blir som en smördegsbakelse. Ha de gott

    SvaraRadera
  11. Det där ska jag spara i min receptpärm Jag är ingen bagare eller rättare sagt jag gillar inte att baka men sambon är en hejare på det. Lämnar jag detta till honom så bakar han och jag får smaka. En riktig gottegris är vad han är.
    Ha ett fint slut på veckan

    SvaraRadera
  12. En ljummen fylld croissant plus ett glas portvin.
    Jojo man tackar för den njutningen och storgillar!
    Jag har sagt det förut och säger det igen: Det är för lite croissanter i mitt liv ;)

    SvaraRadera