onsdag 9 maj 2012

Tomt.....

- eller "Allén som försvann...."

Infarten till stan västerifrån har alltid varit trevligt grön och lummig - kantad av gamla pampiga björkar. De senaste åren har väl en och annan fallit för åldersstrecket. Tack och lov har ingen skadats när dom rasat, hjälpta på traven av någon eländig höststorm.

I söndags när jag närmade mig stan med bussen från det hållet så var det något i bilden som inte stämde. Det var tomt! Så förskräckligt tomt!!

En solig morgonpromenad till jobbet med kameran i högsta hugg visar vad som hänt. Alla de gamla björkarna har sågats ner. Bara gropar - eller flishögar - efter stubbarna kvar. Björkstammarna ligger i en sorglig hög och väntar på att bli till ved.


En del föryngring har gjorts de senaste åren. Nya små späda björkar har planterats mellan de gamle. Men det kommer att ta en massa år innan det blir lika frodigt ovh välkomnande som förr. Om dom får vara ifred för påhittiga, nattliga flanerare....

Tänk så mycket infarten betyder för intrycket av städer och samhällen !
Pampiga stenhus med intressant historia
Gillar de fina trähusen - en del nya, byggda i gammal stil
- utsikten från stadshustaket över vår stad - snart grönskande......
- och att våren äntligen besegrat den långa vintern!!
 

12 kommentarer:

 1. Man får hoppas att björkarna tar sig fint :) Jag gillar bilden på centrum - så himla fint!

  SvaraRadera
 2. Bildet av centrum blir også min favoritt.
  Synd med bjerkene, og de vokser så sent :-)

  http://www.starbear.no/mormor/2012/05/10/i-like-40/

  SvaraRadera
 3. Usch vilken tråkig syn;-(
  Utsikten över stan däremot var riktigt fin, mysigt med lite lägre bebyggelse;-)
  Ha en bra dag;-)

  SvaraRadera
 4. Ja växtligheten gör så mycket i stadsmiljöerna. Hoppas det blir nya fina! Strålande fina bilder har du i alla fall åstadkommit!

  SvaraRadera
 5. Så sorgligt med björkarna...man får hoppas att det fanns en god anledning...att de vara en fara för allmänheten och inte bara en impuls utav nån ny stadsplanerarorgie...!! Sen är det ju trevligt att man bygger nytt i gammal stil, det bevarar ju känslan i alla fall, och jag är glad så länge vi slipper alla dessa betongklumpar som byggdes på sextiotalet...!! Undra på att folk mådde dåligt!!
  Ha en fortsatt skön vårdag!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 6. Nej så tråkigt, men antagligen nödvändigt. Ja nu är våren här för att stanna och snart är det ljusgrönt överallt, längtar! Fina bilder!

  SvaraRadera
 7. Det där med björkarna känner jag igen. Tomheten när de försvinner och ersätts med späda små varelser känns inte alls kul. Här i stan bytte de ut alla i en allé för ett par år sedan och jisses vad konstigt det kändes att se det. Men de byts ju bara ut om det finns en god anledning så man får trösta sig med det.
  Desto roligare är det att se din sista bild. Man blir lika glad varenda vår när de sticker upp ur rabatterna. :)

  SvaraRadera
 8. Du har rätt, det är viktigt med en välkomnande infart. Jag har nog inte sagt att jag varje gång när jag öppnar din blogg och ser headern så börjar det vattnas i munnen. Jag blir så obeskrivligt sugen på citrusfrukter. Den är mycket vacker.
  Så härlig hoppingivande sista bilden var. Go Boden, go...

  SvaraRadera
 9. När du berättade om träden så tänkte jag tillbaks två år. Här i staden har vi en esplanad som det heter. Där har det funnits stora vackra träd sedan länge tillbaks. För två år sedan så visade det sig att det var röta i nästan alla träd. Beslutet kom snabbt att de skulle fällas. Det möttes av massiva protester men de föll för sågen. I dag har man återplanterat men precis som du säger intrycket som fanns har försvunnit.
  Härligt att se att växtligheten är på gång även riktigt långt norrut
  Ha ett fint slut på veckan

  SvaraRadera
 10. Det är inte varje dag man får gå på en sån fin promenad i Boden. Extra kul eftersom jag aldrig varit där långt långt norröver. Ljust och vårligt är det även om några stora snöhärken ligger kvar. Hoppas björkarna är av en snabbväxande typ, alltid tråkigt när uppväxta träd måste tas bort.
  Stimulerande med fotokurser och nyttigt, dina genomgående ursnygga bilder bär syn för sägen! Jag borde försöka hitta någon kurs någonstans :)

  SvaraRadera
 11. Fina bilder du har på bloggen och tänk om man var lika duktig som er andra.

  SvaraRadera
 12. Jag vet att man i Skellefteå tar ner björkarna när dom är 80 år, just för att dom inte ska vara en fara för allmänheten. Björkar har ju inte så lång levnadstid, rent generellt, och man vill inte ta några risker. Kanske har man samma policy i Boden.

  Och inte har jag kommit mig till din vackra stad ännu, men nu när sommaren ligger framför oss, kanske det blir av. Jag ska föresten ta fram en karta och kolla var någonstans jag var när jag vär där och tävlade spår med min hund Odessa. För typ 100 år sen.

  SvaraRadera