söndag 19 januari 2014

Vägen västerut

- genom flera klimatzoner.....

Startade i tidig morgonstund i minus 32,5 bitande kalla Celsiusgrader. Bilen gick igång. Om än lite vresigt - trots brist på motorvärmare. Men med hjälp av en kupévärmare som fått värma underredet hela natten mullrade den på. 

Längs vägen blev det bara kallare. Minus 37 som lägst. Bilen var inte av den varma sorten - tur vi hade dunjackor och långkalsingar.... 

Efter att vi passerat Norska gränsen hamnade vi i en ny klimatzon.  Kvicksilvret steg lika snabbt som snömängden minskade. Ytterligare en klimatzon ute vid havet i Bodö. 


Rosa morgonljus

 Arvidsjaur


Minus 37 - garanterat myggfritt....


Arjeplog

Vi närmar oss fjällkedjan

Just passerat vägens högsta punkt.

Trots bitande kyla åker Norrmännen skoter - på Svenska sidan gränsen förstås.
Förbjudet på Norska sidan.
 
 Här stiger temperaturen snabbt - från minus 35 till minus 14 på några kilometer


Frysta vattenfall
Mellan Fauske och Rognan är det barmark och ca 4 minus


"Drakryggen" sen eftermiddag

25 kommentarer:

 1. Wow vilka underbara vinterbilder! Så vackert ljus i många av dem. Ja kylan skulle jag inte vilja uppleva men gärna landskapet :)

  SvaraRadera
 2. Vilka underbara bilder! Sån tur att bilen startade och dunjackor etc värmde, så du kunde ta alla dessa vackra vyer. Ha dé fortsatt bra! Elisabeth

  SvaraRadera
 3. Vilka härliga vinterbilder, nyper i kinderna av att bara se dem...! Bild 4, på kyrkan i Arjeplog ser "gode lik" den bild jag tog för någon dag sedan. Jag övervägde om jag skulle ta med den i helgbilden men fann den för gott att utesluta. Eftersom den inte passade in i mitt skapande just då.

  SvaraRadera
 4. En underbart vacker bilresa du bjuder oss, annat mot den jag nyligen företog. Njuter av varje bild och hur vackert det är ju högre upp vi kommer, trots kylan lever vi verkligen i ett vackert län. Tack för den fina bildserien.

  SvaraRadera
 5. Vilken skillnad! Och delar av resan känner jag igen från vår Bodöresa....så vackert även på vintern.
  Nej jag är inte med på Helgbilden - ville bara se dina fina bilder. ;-))

  SvaraRadera
 6. Jag har bilat till Vouggatjolme och Norge den där vägen flera gånger men bara sommartid. Ser att den är minst lika vacker på vintern men jag skulle nog vara lite skraj för nerfarten vid Junkerdal.
  Toppenfina bilder!

  SvaraRadera
 7. Åhhhhh, underbart vackra vinterbilder och fascinerande med så varierande väderförhållanden. Så trevligt att vi fick följa med på den här resan. Här har kylan fått fäste ordentligt i skrivande stund -24 grader och kallare lär det bli. Ut med bil på långtur i minus 37 grader är verkligen mer än spännande. Tur att allt gick bra.
  Hälsningar
  Monica

  SvaraRadera
 8. Vilka fantastiskt vackra vyer! Det tycker jag ju nu alltid hos dig :))
  Man kan riktigt se hur hög, klar och kall luften är!!

  SvaraRadera
 9. Så intressant att få följa med på din bilresa! Vilka variationer! Mycket vackert landskap. Fantastiskt fina bilder, som alltid.

  SvaraRadera
 10. Tack för att du tog mig med på en fantastisk vacker bilresa! Bilderna är otroligt vackra och varierande med ett underbart ljus i flera av dem!
  Ha en skön dag!

  SvaraRadera
 11. Underbart att se dina bilder från resan över gränsen, jag har inte sett Norge i vinterskrud på många år. Tänker dock att det måste vara lite obehagligt att åka vägen över Junkerdal på isig väg :)

  SvaraRadera
 12. Underbara vinterbilder. Just så tycker jag att vintern ska se ut, men det får jag aldrig uppleva i Skåne. Men det är klart kylan är jag inte så intresserad av.

  SvaraRadera
 13. Vilka otroliga bilder, så vackert så det finns knappt ord! Tack för att vi fick följa med på resan!

  SvaraRadera
 14. Nu blir jag riktigt avundsjuk vilken underbar resa trots kylan.
  Om jag ska utse en favorit blir det bild ett med den rosa himlen;-)
  Ha det bra

  SvaraRadera
 15. Hej
  Det var ett tag sedan vi hördes av och även sedan vi sist åkte vägen förbi Arvidsjaur. Strax väster om Arvidsjaur finns en getfarm. För några år sedan köpte ett par från frugans hemtrakter i Småland farmen och är aktiva där. Vi hälsade på dem när vi åkte förbi senast.
  Stiliga bilder på ett majestätiskt landskap i snö och stark kyla. Tänk att det är så stora temperaturskillnader på så relativt korta avstånd!
  Ha det gott i vinterkylan. Här är ganska blåsigt, minimalt med snö men ruggigt kallt ute.
  Tore

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förlåt, Arjeplog skall det vara där getfarmen finns några mil västerut.

   Radera
  2. Där har vi varit för några år sedan och köpt getost!

   Radera
 16. VILKEN RESA du bjuder på! Jag sitter här med gåshud över hela kroppen, både av tanken på kylan, av skönheten i bilderna och av förändringen du upplever! Magiskt! Tack!
  (Minus 26 är nog det kallaste jag upplevt men jag har inte för avsikt att frivilligt slå det rekordet)

  SvaraRadera
 17. Gillar din resa genom olika klimat oner med härliga bilder. Men du, jag är bäldigt glad att jag sitter i ett varmt rum och tittar på dom. Burr!
  T o m BBC har rapporterat om kylan i norr!

  SvaraRadera
 18. Den här bildserien gjorde min dag, jag är fullkomligt överlycklig att få se hur naturen ser ut och hur den förändrar sig. Varför kan jag inte få med min man på detta.......Ja, ja, ja, jag får göra det själv, då! Så underbart vackert. Vilken lycka att få åka fram och tillbaka där! Och vilka kyrkor! Sen är det fantastiskt med förändringen av klimatet.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 19. Vilka FANTASTISKA vinterbilder! Och nostalgiska... I både Arvidsjaur och "Archeplog" åkte jag skidor med min familj när jag var liten :-)

  SvaraRadera
 20. Vilka bilder från en helt fantastisk resa !!!! Ojojoj... frysta vattenfall, blå himmel, vackra kyrkor skiftande temperaturer.... Helt makalöst vackert Beppan. Tack för att du delar med dig av allt det här till oss andra. Den som inte gillar snö och kyla borde verkligen kika in hos dig. Tycker man får sig en tankeställare....

  SvaraRadera
 21. Härliga bilder och häftigt att det är sån skillnad i väderlek!

  SvaraRadera
 22. Men gud så otroligt vackert! Fantasriska bilder! Brrr så KALLT men det är ju också då det är som vackrast! Åååh, jag älskar vintern med all vacker snö!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.