onsdag 23 september 2009

Korvfestival

Hemma igen efter sex sköna dagar på luffen i södra Tyskland. Flyg till Frankfurt am Main och sedan hyrbil i vindistrikten däromkring. Det blev besök i Rheinhessen, Pfalz, Mosel, Ahr och Rheingau. Avstånden är ju inte stora där nere mellan floddalarna.

Nåja - flod och flod... Rhen och Mosel är det väl OK att kalla flod, men Ahr... Vackert är det hur som helst. Ett böljande landskap med små byar eller städer med korsvirkeshus och pampiga kyrkor. Och så borgarna - mer eller mindre bevarade - likt örnnästen på höjderna. Vinodlingar klättrar längs bergskanterna. Helt otroligt att man bara kan odla något där det stupar så! Vinet ska ju plågas för att bli bra. Men vinbonden då....???

Korv var det ja... Vi läste någonstans att det var stor korvfestival i Bad Dürkheim. Min korvälskande man tände förstås på det. Världens största korv- och vinfestival lär det vara enligt reklamen. Lyckades boka in oss en natt på ett av sta´ns i övrigt fullbokade hotell.

Visst kunde man äta korv och vin fanns det massor av, liksom besökare framåt kvällen. Det fanns något för alla åldrar. Mat och dryck - och stor nöjespark.

Man köpte sig något ätbart i matstånden och sedan letade man sig en plats i vintälten. Varje vinbonde hade sitt. Den mest populära drycken verkade vara Federweisser - årets lite spritsiga, grumliga, ännu inte färdigjästa vin. Måste ju testas förstås, men det räcker med den testen. Föredrar ett färdigt och mer utvecklat vin...

Grabbarna Grus bjöd på typisk Tysk "Ompa Ompa" musik. Och gick med kollektmössan efteråt. En hel del av slantarna gick visst till Federweisser....

Bodde på vingård i Cochem ett par nätter. Riktigt trevligt. Deltog i en vinföreläsning med efterföljande provning som vinbonden själv, herr Rademacher höll i en kväll. Tyvärr helt på Tyska, men uppfattade en del i alla fall, mycket tack vare gamla vinkunskaper. Gården producerade mest vita viner på Riesling, men hade allt från rött, rosé till sekt och brända saker också. De två rieslingtyperna vi fick prova var riktigt bra. Inte till mat kanske, men som altanvin blir de två flaskor vi köpte med oss kanon!

En tidig morgon innan solen hunnit jaga iväg alla dimslöjor besteg vi vinberget bakom huset. Lite pirrigt att gå längs den smala, slingrande stigen som bar rejält uppåt. Inga räcken fanns heller att hålla sig i.

När vi väl kom upp efter ett par pustpauser fick vi lön för mödan. En fantastisk utsikt över nejden! På nerfärden anlitade vi linbana. Det sägs ju vara bättre för knäna att undvika nedförsbackar....

En båttur på Mosel är försås ett måste. Det blev en timslång tur till pittoreska Beilstein. Mycket rogivande och avkopplande. Njöt av en god lunch i skuggan av stora plataner innan vi vände tillbaka.

Vi trodde att vinskörden skulle vara i full gång denna tid på året, med tyvärr var vi minst ett par veckor för tidiga för att få uppleva den. Druvorna såg ut att vara färdiga, men det handlar ju om flera faktorer innan det är dags för skörd. Kunde inte låta bli att provsmaka några druvor och blev glatt överraskad över att de var så goda. Det är ju inga ätdruvor det handlar om.

Längs Ahrdalen odlas det mest Spätburgunder = Pinot Noir. Visst gör man en hel del goda - röda - viner på den druvan. Smakade bl a en halvtorr sådan. Ny upplevelse...

Jag föredrar ändå Rieslingviner från denna del av världen. Inte så mycket till den mat vi äter här hemma men som altanvin = pratvin en varm sommarkväll på vår altan. Längtar redan till nästa altansäsong.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.