lördag 31 mars 2012

Dom har kommit!!De första sångsvanarna har anlänt till vår del av landet. Ovanligt tidigt känns det som, men jag har inte noterat datum för de föregående åren. Vid en bäckmynning där Luleälven börjat öppna sig befann sig ett trettiotal svanar och några Canadagäss idag. Fantastiskt vackra fåglar. Så intressant att betrakta där de majestätiskt simmar omkring. Stannar upp. Stoppar ner huvudet i vattnet och betar diverse växter. Upp igen, vädrar vingarna - för att torka antar jag. "Småpratar" med flocken..... 

SOF - Sveriges ornitologiska förening skriver om sångsvanen
Sångsvanens vårsträck genom landet sker i mars – april då sjöar och fjärdar till stor del fortfarande är isbelagda. Stora flockar av sångsvanar samlar då ihop sig vid olika sjöar i väntan på att kunna fortsätta norrut.......  

En stilla undran.... Hur kan dom veta när isarna på fjällsjöarna i deras häckningsområden har försvunnit så att det är dags att dra norrut??

3 kommentarer:

 1. Så vackert med så många svanar i vattnet! och så roligt att de kommit upp till er nu. Man blir glad när man ser dem :) Men det är verkligen ovanligt tidigt att fåglarna kommit så tidigt iår, här har det också kommit några tranor nu. Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Det är vackra fåglar!! Å jag säger som du...hur vet dom?? Å hur hittar dom tillbaka till exakt samma plats...?? Jag som knappt hittar bilen i parkeringshuset efter tre timmar...??
  Fina bilder!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 3. Ja det kan man undra, har jag inte tänkt på.
  Så underbart att du lyckade ta så fina bilder på många samtidigt, nog har jag sett ett par svanar här och där, men någon flock har jag inte sett. Häftigt!

  SvaraRadera