tisdag 6 mars 2012

Röst

- yttersta utposten av Lofoten.....
Där har vi tillbringat en fantastisk helg. Så annorlunda. Så intressant. Ön - eller snarare ögruppen, består av lika många gräsbevuxna öar som årets dagar. Sedan finns det åtskilliga icke gräsbevuxna, som kan ställa till förtret för den ovane sjöfararen....

Idag har Röst, som är en egen kommun, 598 innevånare. De flesta lever av fisket. Den största delen av all torsk som landas här, framförallt under januari - mars, torkas. Detta är den s k skreien, den bästa torsken, som fiskas före lekperioden.Namnet torsk kommer f ö från gammalnorskans turskr, som betyder torrfisk. 

Fisken rensas och hängs på tork enligt konstens alla regler under några veckor på träställningar - hjell - ute i vinden. Sedan paketeras den och säljs som torrfisk. Stor andel går på export till främst Italien. 
Den speciella och noggranna hanteringen kan på många sätt liknas vid den som gäller för Parmaskinka, Västerbottensost och konjak t ex!
Kilometervis med fisk på tork


Här binds fisken ihop två och två för
att sedan hängas på tork
De näringsrika huvudena torkas och exporteras till Nigeria, där de
är duktiga på att ta tillvara allt ätbart

Levern äts kokt tillsammans med skreien och rom
eller blir till nyttig olja
Torsktungor - en delikatess. Den som samlar upp dem får 60 kr kilot
- ofta det första jobbet för ungdomarna

Rommen sockersaltas och blir så
småningom
till kaviar

Tungt arbete att hänga fisken



Flytande är dagens fototema.
Fisket är det som håller denna ögrupps befolkning flytande
- i dubbel bemärkelse....

24 kommentarer:

  1. Så enormt intressant och vilka fina bilder!!

    Kram Ingrid

    SvaraRadera
  2. Så kul att få följa hela händelseförloppet i både ord och bild!

    SvaraRadera
  3. Bra reportage från hav till matbord, tycker torskens ögon ser lite sorgsna;-( ut bara.
    Ha en bra dag;-)

    SvaraRadera
  4. Otroligt härliga bilder!

    SvaraRadera
  5. Så otroligt intressant, och så fint reportage. Dit ut skulle jag verkligen vilja åka, men det är ju både långt och dyrt, så vi får väl se.
    Ett jättestort tack för ditt reportage.

    SvaraRadera
  6. Takk for reportasje fra Røst.
    Det er et flott sted :-)
    Ha en fin dag.

    SvaraRadera
  7. Mycket intressant att läsa din text och kolla in alla snygga bilder.
    Vilket läckert reportage, tack. :-)
    Fantastiskt att i princip allt tas tillvara.
    Ser ingen sjöfågel. Lustigt att de inte intresserar sig för all hängande fisk?

    SvaraRadera
  8. Där ute har jag varit! För månag år sedan. Skulle gärna åka tillbaka.

    SvaraRadera
  9. Så intressant och å så vackra bilder till...om än lite blodigt...*skrattar*, men jag säger som den där kloke Lasse lite längre opp, dit vill jag åka, om det inte vore så långt...Många gånger när man tittar runt hos sina bloggvänner så slår det mej, tänk va mycket vårt lilla land har ett erbjuda!! Hoppas jag mår gott efter sextiofem (tänker INTE jobba till sjuttiofem...)så jag hinner utforska en hel del.
    Sen måste jag gratulera till att du tagit några kilon sen jul, önskar jag kunde säga detsamma...å när väl kilon börjar försvinna ju roligare är det att promenera eller vad man nu gör, det är ju liksom resultatet man är ute efter...Jag mår inte heller bra av alla extrakilon som jag bär på, även om jag skämtar om det och säger att det är trivselkilon.
    Ha det nu så gott!!
    Kram kram

    SvaraRadera
  10. Kan bara instämma med de övriga! Och jag kan tänka mig att det inte luktade så gott...

    SvaraRadera
  11. Så fint att få följa fiskerinäringen på Röst!
    Fantastiska bilder och högintressant text.
    Torrfisk som specialitet och stolthet känner jag igen från och lärde mig uppskatta i Island. Kul med lite igenkänning i allt det exotiska.

    SvaraRadera
  12. Intressant och mycket fina bilder.

    SvaraRadera
  13. Vilket arbete. Väldigt fina bilder också!

    SvaraRadera
  14. Ååååååå är du där! Vilka bilder från denna som jag har förstått enormt vackra plats. Lofoten står på min reselista. Tänkte att det får bli sedan när jag är panschis och vistas mera på gården i norr. Därifrån är det inte så långt med bil dit....

    SvaraRadera
  15. Verkligen intressant. Dessutom är du så duktig med kameran. Kanonfina bilder.

    SvaraRadera
  16. Så kul att se att denna fisknäring lever. När jag var liten så fanns den att köpa i saluhallen. jag kommer ihåg att den luktade lite speciellt.
    Tack för bilderna. Tur att man får följa med dit för i verkliga livet lär jag aldrig få se det
    ha en fin morgondag

    SvaraRadera
  17. Vilka bilder!!! Vilken kavalkad!!! Helt underbart!!! Å torsktunga - japp, den skulle jag gärna vilja prova. Har faktiskt aldrig smakat den.
    Å vet du nå't roligt: Idag hängde vi upp ca 18 akvarellmålningar på väggen på mitt jobb inför stundande vernissage. Å alla var målade i Lofoten. Snacka om sammanträffande...

    SvaraRadera
  18. Vilket härligt och jätteintressant inlägg du har här..

    Maidi

    SvaraRadera
  19. Vad duktiga ni är på att åka till alla dessa fina platser - vid rätt tid. Det var så intressant att läsa om tillvägagångssättet att jag glömde titta ordentligt på bilderna. Det blev till att ta allt i repris, men som vanligt har du utomordentligt fina bilder.

    Om jag köpaer en hel lax, för att grava till exempel, då brukar jag kokabitarna som blir över, inklusive huvudet. Det finns mycket mat kvar på det. Kinderna på större fiskar är riktiga deliktesser.

    Ska man döda djur för att dom behövs till mat så tycker jag att man ska så pass mycket respekt för livet att man tar tillvara så absolut mycket som möjligt.

    SvaraRadera
  20. Oj, vilka intressanta bilder!
    Ha det fint!

    SvaraRadera
  21. Åh, så intressant det var att läsa detta! Från ett Grönlandsbesök minns jag mest lukten...

    SvaraRadera
  22. Så spännande, fin kavalkad av foton från lofoten.
    Och jag älskar lutfisk!
    margareta

    SvaraRadera
  23. Riktigt intressant och spännande!

    SvaraRadera
  24. Det ser verkligen jobbigt ut med all hantering av torsken. Men att man tar vara på ALLT, var en nyhet.
    Kram Karin

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.