torsdag 9 augusti 2012

Citronkyckling med präststrypare

Ett favoritrecept, ursprungligen från ICA-kuriren. Strozzapreti översatt till Svenska blir Präststrypare. Bönderna i Emilia Romagna bjöd förr prästen och övriga gäster på Strozzapreti vid bröllop, dop och begravningar. Prästerna, som då hade det knapert ställt, åt så mycket av den goda pastan att de ibland kvävdes. Gratis är gott....

           
  • 4 kycklingfiléer
  • 1 citron
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 3–4 msk olivolja
  • 2 msk pressad citron
  • nymalen svartpeppar
  • 400 g strozzapreti
  • 1 - 2 dl vispgrädde
  • 6 salladslökar, strimlade
  • 2 msk olivolja
  • färskriven parmesan
Dela kycklingfiléerna längs med i två tunna skivor. Lägg ut dem på ett fat. Riv det yttersta gula skalet från citronen fint. Fördela det över kycklingen tillsammans med vitlök, olivolja och svartpeppar. Pressa lite citron över och låt dra 10 minuter - gärna mer.

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen, låt rinna av i ett durkslag. Lägg tillbaks i kastrullen och tillsätt grädde, salladslök och olivolja. Låt bli riktigt varmt.

Stek kycklingskivorna i het panna ca 2 minuter på varje sida, salta.

Servera med nyriven parmesanost



22 kommentarer:

  1. ja det var en mycket god rätt har själv gjorten med bravur mmmmmmmmmmm

    SvaraRadera
  2. Det var jättekul att läsa förklaringen till namnet på maträtten. Jag måste erkänna att jag blev väldigt fundersam när jag först läste överskriften. Det låter och ser väldigt gott ut. Måste absolut testa det nån gång, för jag älskar kyckling.

    SvaraRadera
  3. Det lät jättegott och ska absolut provas!

    Med anledning av din historia kring rätten kom jag att tänka på följande:

    För många år sedan drack vi ett vitt vin som heter Est, est, est vilket betyder Det finns, det finns, det finns.

    Historien kring namnet går tillbaka till en väldigt törstig biskop som skickade ut en medhjälpare i förväg när han var ute och reste på den italienska landsbygden. Medhjälparens uppgift var att utröna om det fanns något ställe där de hade gott gott.

    I en by hittade medhjälparen ett vin som var väldigt gott och för att inte biskopen skulle missa det skrev han på dörren - Est, est, est.

    Biskopen kom dit och fann att vinet verkligen var gott, så gott att han drack så mycket av det att han dog.

    De var lite glupska av sig de katolska prästerna!

    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
  4. Tack för receptet, nu vet jag vad jag ska laga till på lördag. Ser riktigt gott ut. Jag har också mattema med italienskt stuk idag.

    SvaraRadera
  5. Ser jättesmarrigt ut, kanske något till dagens middag;-)

    SvaraRadera
  6. Det där är gott och receptet kniper jag tackar tackar.

    SvaraRadera
  7. strozzapreti vad för slags pasta är det? Den har jag inte sett i vår lilla icabutik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En länk till pastan:
      http://www.zeta.nu/produkter/pasta/casa-di-luca/zeta-casa-di-luca-strozzapreti-400-g

      Jag köper den på COOP. Tror den finns på ICA också. Mycket god!

      Radera
  8. Men jösses så gott det låter! Recept sparas!
    TAck.
    agneta kram

    SvaraRadera
  9. Om du söker på Tasteline och Italiensk paj med salami finner du receptet.
    Pajen är faktiskt lättlagad. Ha det bra!

    SvaraRadera
  10. Och ännu en smaskig maträtt (kommer just från Violen)! Det är lite elakt att visa sånt när jag bara har ätit lite rester till lunch och har inte så mycket annat heller att äta ...

    SvaraRadera
  11. Oj oj, den blir å finne sammen med andre nydelige resepter jeg har :-)
    Takk, Jeg tror nok jeg liker den, jeg også :-)
    Mormorhilsen med ønske om en god dag :-)

    SvaraRadera
  12. Både ser och låter supergott, måste nog testa någon dag!

    SvaraRadera
  13. Låter riktigt gott, och inte såå krångligt heller.
    Ska testa vid tillfälle, men inte på någon präst.
    Tack för att du hjälper mig med hundabstinensen.

    SvaraRadera
  14. Det där sno jag rakt av, förutom att det blir vanlig spagetti till. Ids inte köra 3 mil för att chansa på att det finns strozzapreti där. Bra, jag behövde lite inspiration till dagens middag.

    SvaraRadera
  15. Det där både ser mycket gott ut och låter mycket gott!
    Funderar tom på om jag som inte kan laga mat ska våga prova på... :)

    SvaraRadera
  16. Det där är nog riktigt gott!

    SvaraRadera
  17. Första gången jag hört talas om strozzapreti, men jag följde din länk och hittade skruvformad pasta. Tack för receptet! Maträtter med kycklingfilé är favorit hos mig.

    SvaraRadera
  18. Recept på temat, så finurligt o kul:) Jag kniper oxså det, ser så gott ut :)

    SvaraRadera