måndag 20 augusti 2012

Ta tillvara

Mat ska inte slängas! Det fick jag lära mig tidigt. Min mamma, som bl a var en matglad kokerska, kunde göra de mest fantastiska anrättningar av rester. Varenda smula togs tillvara. Det gjordes gratänger och puddingar, pytt i panna och omeletter med ljuvliga fyllningar. 

Läste i en artikel på teknikdebatt.se att vi Svenskar slänger mat - helt i onödan - för 24 miljarder kronor per år. Bland annat beror detta på att vi inte vet skillnaden på märkningen bäst-före-datum och sista förbrukningsdag. Förr hade man ingen sådan märkning - man lärde sig se och lukta på maten för att avgöra om den var fräsch.Slangintematen.se är en informativ sida där man kan få många aha-upplevelser! T ex att var femte matkasse vi bär hem går rakt ner i soporna. Varken vi, vår plånbok eller miljön mår bra av det......


Ikväll har jag tagit tillvara en bunke potatis, hackad lök och några äggulor från surströmmingsfesten i lördags. Det blev 24 potatisburgare - med lite tillskott av salt, peppar och vetemjöl. Perfekt lunchmat tillsammans med knaperstekt bacon och rårörd lingonsylt. Bra att ha på lut i frysen.

Lånad bild från tretti.se

Håller på att lära mig vår nya spishäll. Den gamla keramikhällen pensionerades i lördags efter säkert 16 - 17 års trogen tjänst. In kom den nya - en induktionshäll från Whirlpool. Oj så fort det händer saker! Jag som vurmat för en gasolspis har helt lagt dom planerna på hyllan. Här går det minst lika snabbt att både öka och minska värmen.

Det finns en del andra finesser också. Sensorer som anpassar effekten beroende på vad som ska göras - sjuda, koka, överkokningsskydd, boosterfunktion för extra snabbhet.

Tar nog ett tag att lära sig utnyttja tekniken. Och kanske att lita på den.....

16 kommentarer:

 1. Visst är det så!
  Äldre tiders husmödrar kunde verkligen ta vara på allting. Min svärmor sparade t ex all kaffesump i en speciell panna....
  Nej, jag säger inte mera, det kan ju bli ett ämne för ett blogginlägg ;)
  Grattis till den nya fina hällen, den kommer du säkert snabbt underfund med.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Suveränt med redskap som fungerar i köket. Jag njuter!

   Radera
 2. Det var en massa godbitar på en gång. Jag är en hängiven matåtervinnare....:-) Eftersom jag är färskvaruutbildad så har jag lärt mig konsten att sniffa mig till om det går att ta rätt på något eller inte. Ekonomin har även gjort att vi lärt oss att enbart bära hem det som går åt.

  Sedan nämner du ju surströmming och tandvattnet börjar rinna. Surströmmingsrom är en underskattad delikatess.

  Potatisbullar....mums.

  Jag har också i alla år längtat efter en gasolspis. Lärde mig alla dess fördelar under husvagnssemestrarna i mitt gifta liv. Att induktionshällen fungerar på samma sätt hade jag inte en aning om. Det får bli något att drömma om och sätta upp på önskelistan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tände på(!)idén med gasolspis när vi bodde i Indien och köksspisen bestod av en primitiv gasolspis med två lågor. Så suverän anordning!

   Radera
 3. Kul att det finns fler som tar vara på rester, det blir skrufs idag kallar vi det för,slängt mat har vi aldrig gjort. det finns dem på fyra ben som vill ha, hundar alltså.
  lycka till med nya spisen, kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skrufs.... kul namn! Här blir det Johanssons frestelse.

   Radera
 4. Jag häpnar, slänger vi så mycket mat.....oj oj oj...visserligen skriver jag under på att mat skall tas tillvara, men det blir nog ändå att jag slänger en del....men det sitter i mig att så gör man inte, men vilka mängder och vilka summor! Och ny spis - jaa, det verkar vara en hel vetenskap, det är så många datoriserade manicker man måste lära sig jämt tycker jag, men bra är dom!
  Agneta kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja - hur skulle vi klara oss utan alla dessa tekniska underverk idag???

   Radera
 5. Jag älskar att hitta matrester i kylskåpet och göra något gott av det. Praktiskt taget all mat som blir över hamnar i kylskåpet eller frysen och ofta blir det middag på dom. Är jag ensam hemma och ska äta är matrester en välsignelse. Det där med datum tittar jag bara på när jag handlar. När varorna är hemma går jag efter vad näsan säger och om jag tvekar brukar jag smaka.

  Suck, så avundsjuk jag blir på din fina spis. Alla våra vitvaror är från -97 då vi renoverade stugan och flyttade hit för gott. Det finns stor risk för att många av dom, spis, kyl, frys, diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare kan säcka ihop samtidigt. Men än så länge fungerar dom bra, frånsett snabbplattan på spisen som är fuktkänslig och måste får vila ibland, kanske en gång vartannat år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smaka kan man ju också göra. Jag gjorde det härom dagen. hade haft ett paket grädde liggande i frysen ett tag. Tinade upp det och skulle använda i maten. Luktade först och kände ingenting. Tog en gnutta på tungan - och kände mycket!! Fy för den lede.... Smaken av eländet satt kvar i munnen läääänge. Det stog inget årtal på paketet, bara månad och dag för bäst före.

   Räcker vitvarorna i 15 - 20 år får man ju vara tacksam!

   Radera
 6. Läste också det där med att det kastas så otroligt mycket mat... helt otroligt! Här kastas det då ingenting... eller nästan ingenting... det som absolut inte går att återanvända hamnar i komposten och blir så småningom till jord.
  Skulle också gärna ha en ny spis och efter att läst det du skriver om alla fiffiga funktioner känner jag att - jo, jag måste nog ha en ny :)
  Gillar din blogg och har lagt till mig bland övriga bloggintresserade :)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Tänk potatispuffar gör jag oxå men det måste finnas lingon VIKTIGT

  Akta dej så fort det kan gå!

  margareta

  SvaraRadera
 8. Lingon finns det alltid!!
  Hjortron är det sämre med vissa år, liksom blåbär.
  Känsliga för kyla och vind vid blomningen.....

  SvaraRadera
 9. Potatisbullar låter SÅ gott! Jag fick provsmaka ett paket djupfrysta färdiga från ICA, men vilken besvikelse! Nej, hemlagat ska det vara!
  Några hjortron har jag inte sett i år. Vi har en pytteliten hjortronmyr vid vår sommarstuga i Norra Skåne.
  Kram Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mat smakar ju för det mesta allra bäst om det är lagat från grunden - på bra råvaror - därhemma! Gillar inte frysdiskarnas färdigmat. Det finns undantag förstås. Guldfiskens olika färdigrätter med fisk, oftast lax, är en höjdare. Blir perfekta efter uppvärmning enligt instruktion i micron. Nu har dom visst kötträtter också, vilket jag inte testat.

   http://www.guldfisken.com/

   Visste inte att hjortronen växer så långt söderut!! Synd att du inte får smaka i år! Alternativet är ju förstås att ta en tripp norrut :-)

   Radera