lördag 2 mars 2013

Omväxling förnöjer

Från att ha haft regn och stormvindar större delen av veckan överraskade fredagen med det motsatta. Strålande sol från en klarblå himmel. Knappt någon vind. Som gjort för en tur i omgivningarna.


Startade med ett besök på kajen där Hurtigrutens fartyg Richard Widt precis lade till. Tänk att vi till slut lyckades få biljetter till en tur med Nordnorge till Tromsö framåt försommaren. Det ser jag fram emot. Har beställt sol och vindstilla.


Ett besök på Nyholms skans gjorde vi också. Utsikten över staden och omgivningarna är vacker därifrån. Kanonerna står beredda....

Bodö är en stad som växer starkt. Mängden byggkranar vittnar om detta. Tyvärr verkar det inte finnas så mycket tanke bakom byggandet. Vet inte om det är först till kvarn som gäller eller om det är tjockleken på plånboken som styr. Eller om det helt enkelt är så att det inte finns någon stadsarkitekt som talar om vad som gäller när det handlar om stadsplanering... 

Det höga tornet nästan mitt i bild är början till nya Rica hotell. Byggs på kajkanten och är helt klart den högsta byggnaden i stan. Jag skulle inte protestera om det byggdes en bit längre inåt staden, bakom de lägre husen. Men där på kajkanten passar detta enorma torn inte in. Lika lite som övriga höghus som byggs närmast vattnet. Skymmer sol och utsikt för resten av staden. Helt galet. Längs vattnet borde husen inte få vara mer än ett par, tre våningar höga och dessutom ha karaktären av de gamla hamnbyggnaderna. Basta. 


Ett av mina favoritmotiv - en gammal vacker fyrvaktarbostad invid Nyholms skans. Obebodd sedan många år, men välbevarad. Numera museum.Vänder man sig mot norr där uppe på skansen ser man Kvalvika, ett bostadsområde som ligger skyddat för väder och vind - förutom sydlig vind då förstås - i en dalgång.


Mer utsikt mot norr. Om man kikar riktigt noga syns ett helt gäng med ejdrar simmandes på lång rad efter varandra vid den utskjutande udden till höger i bild. Jag är fascinerad över dessa fåglar, som kommunicerar så med varandra och alltid simmar i stora flockar. Antingen i en stor, rund "härva" eller som här på en lång rad. Undrar vad som är meningen med det?


Stannade till i Kjöpsvik och gick en sväng längs piren. I bakgrunden ligger bl a Kjerringöy. 


Mjelle är en liten by som ligger ytterligare en bit nordost om Bodö. Populärt friluftsområde, som t o m innefattar en sandstrand. Suget efter bad infann sig inte denna dag. Tror inte det någonsin hemsöker mig, som vill ha runt 25 plusgrader i vattnet innan jag beger mig ner i böljorna. Atlanten är väl inte känd för att kunna leverera sådana temperaturer. 

Men vackert är det! Denna dag var det så klart att man kunde se delar av Lofotväggen i bakgrunden. 


På lördagmorgonen när vi slog upp våra blå (och gröna) såg det ut så här. Det hjälpte inte att vi skaffat oss en tubkikare - ingen sikt alls i snöyran.... 

5 kommentarer:

 1. Rickard Width åkte vi med Åke och jag - 2004 från Florö till Bergen. Det kändes roligt att få se en bild på det fartyget igen.

  Kram Ingrid

  SvaraRadera
 2. Vackra bilder, det där bostadsområdet i dalen är verkligen läckert placerat. Men om jag bodde där skulle jag börja fantisera om rasande stenar :)
  Samma väder här i arjeplog, fredag kanonfint och lördag snöstorm, i morgon åker vi hem!

  SvaraRadera
 3. Nog är det variation på vädret så det räcker och blir över. Efter flera dagars blidväder med upp till +8 grader och sol så måste det naturligtvis bli snöstorm när vi tänkt åka till Lycksele och gratta barnbarnet. Tur att vi valde att stanna hemma i morse.

  Härligt då i busvädret att få se dina vackra bidler från soliga dagar. Undrar om jag någonsin kommer mig iväg på någon hurtigrutt? Suck!

  SvaraRadera
 4. Härliga, härliga bilder! Kul att ni kommer iväg på en tur med Hurtigruten :)
  Vi åkte ju för några år sedan (ska inte tjata... tror jag nämnt det tidigare :))
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
 5. Oh, nu har jag läst ikapp mig och jag är så fascinerad av dina bilder och det du skriver, det tillhör en värld som jag så gärna skulle vilja besöka - det kommer upp på min bucket list om det inte redan står där. Och så vackert det var där du växte upp, rena rama idyllen!
  Agneta kram

  SvaraRadera